Javaslatok a fesztivál- és rendezvényipar sikeres újraindítására

Forrás: turizmus.com

 2021. február 15. 14:18

A Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) kezdeményezésére szakértők egy javaslatcsomagot állítottak össze a magyar turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok sikeres újraindulása és kilábalása érdekében.

A Magyar Turisztikai Ügynökségnek címzett anyagban kiemelik, hogy a kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező ágazatokban részt vevők az elmúlt években jelentősen és folyamatosan növekvő mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez. Együttesen több százezer embert foglalkoztatnak, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára. A jelen helyzetben azonban olyan negatív spirálba kerültek, amiből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.

A döntéshozókhoz eljuttatott javaslat szerint egy olyan támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik, amely nem haladja meg az ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét. Kérik, hogy azok a vállalkozások, melyek árbevétele a pandémia miatt legalább 50 százalékkal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszaknál, igényelhessenek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20 százaléka.

Egy több mint 40 milliárd forintos iparág sikeres újraindulása a tét

Fotó: 123rf

A javaslatban kérik továbbá egy hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális áfa bevezetését. Mint az korábban napvilágot látott, a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PwC Magyarország tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5 százalékra történő csökkentéséről, amely az anyag alapján közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújtana segítséget az egyes szereplőknek. Ezzel megelőzhető lehet a több mint 40 milliárd forintos, hatalmas kulturális és társadalmi jelentőséggel bíró ágazat összeomlása – hangsúlyozzák a szervezetek.

A szakértői javaslatcsomaghoz már több mint 370-en csatlakoztak aláírásukkal – írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.