Javították a BAHART vállalásai a piac versenyfeltételeit

Forrás: MTI

 2018. november 29. 10:43

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) piaci erőfölényével való feltételezett visszaélését vizsgálta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az eljárás hatására a társaság több, a versenyt élénkítő lépést tett és további kötelezettségvállalásokat is felajánlott, amelyeket elfogadott a hivatal.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a társaság vállalásai javították a balatoni séta- és programhajózás piaci versenyfeltételeit. A hivatal az ügyben jogsértést nem állapított meg, így bírságot sem szabott ki.

A GVH 2015 februárjában indított versenyfelügyeleti eljárást a balatoni hajózás meghatározó szereplője, a BAHART ellen, mert a versenyhivatal azt feltételezte, hogy a közforgalmú kikötői szolgáltatások piacán erőfölényes helyzetű cég a verseny korlátozására alkalmas módon alakította ki a dokkok használati díjait és feltételeit.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a BAHART vállalásai javították a balatoni séta- és programhajózás piaci versenyfeltételeit

Fotó: Hajozas.hu

A vállalkozás a felvetődő versenyproblémák orvoslására már a 2018. évi nyári hajózási szezonban 10 százalékkal csökkentette a kikötő-használati díjakat, növelte a versenytársak által használható kikötőrészek területét, valamint a számukra biztosított hirdetési felületeket.

A BAHART azt is felajánlotta, hogy a jövőben tovább csökkenti a saját használatú kikötőrészeket. Vállalta továbbá számviteli és díjképzési rendszerének megújítását, amelyet ellenőrző biztos felügyelete mellett fog végrehajtani az árazási versenyproblémák megelőzése érdekében.

Kapcsolódó cikkek