Javulást mutat az UNWTO bizalmi indexe

Szerző: Probáld Ákos

Forrás: turizmus.com

 2021. június 09. 13:16

A UNWTO legfrissebb sajtóközleménye arról tájékoztat, hogy a nemzetközi turistaérkezések száma 83%-kal csökkent 2021 első negyedévében, az utazók bizalma ugyanakkor kezd visszatérni.

2021 januárja és márciusa között a világ minden táján 180 millióval kevesebb nemzetközi érkezőt fogadtak a tavalyi első negyedévhez képest.

Európában a második legnagyobb visszaesés következett be -83%-kal, ezt követi Afrika (-81%), a Közel-Kelet (-78%) és Amerika (-71%). Mindez azok után, hogy a nemzetközi turistaérkezések száma már 2020-ban is 73%-kal csökkent globálisan, ezzel a tavalyi volt az ágazat számára hosszú évtizedek óta a legrosszabb év.

A nemzetközi turistaérkezések várható alakulása 2021-ben

Fotó: UNWTO

Az UNWTO főtitkára, Zurab Pololikashvili ugyanakkor bizakodó a jövőt illetően: „Jelentős a felfüggesztett kereslet, és látjuk, hogy a bizalom lassan visszatér. Az oltások kulcsfontosságúak a gyógyulás szempontjából, de javítanunk kell a koordinációt és a kommunikációt, miközben a tesztelést könnyebbé és megfizethetőbbé kell tennünk, ha az északi féltekén a nyári szezon fellendülését szeretnénk elérni."

Az UNWTO Turisztikai Szakértői Testületének legfrissebb turisztikai szakértői panel felmérése a május-augusztusi időszakra már enyhe javulás ígér, legalábbis a 2020. évihez képest.

Ezt a reményt táplálják azok az események, amelyek az oltási akciók sikeréről tanuskodnak olyan országokban, amelyek az európai turisztikai piac fontosabb küldőterületeit jelentik. Az EU digitális zöld tanúsítványa is jelentősen hozzájárulhat a fellendüléshez nemcsak a hagyományos turisztikai fogadó területeken, hanem az új feltörekvő piacokon is - derül ki a közleményből.

Szinte hónapról hónapra változnak az előrejelzések, úgy hogy a kilátások egyre javulnak. A 2021. januári 50%-kal szemben ma már 60 %-os a növekedést várók száma 2022-re.

A szakértők közel fele ugyanakkor nem látja a visszatérés lehetőségét a 2019-es nemzetközi szinthez 2024 előtt. A januári felméréshez képest némileg csökkent (37%) azoknak a válaszadóknak a száma, akik 2023-ban jelezték a pandémiát megelőző szintre való visszatérést.

Az idegenforgalmi szakértők az utazási korlátozások folyamatos bevezetését, valamint az utazási és egészségügyi protokollok összehangolatlanságát emelik ki az ágazat komolyabb és gyorsabb fellendülésének fő akadályaként.

Az UNWTO idegenforgalmi barométere a világjárvány gazdasági következményeit is mutatja. A nemzetközi idegenforgalom bevételei 2020-ban reálértéken 64%-kal csökkentek (helyi pénznemben, állandó árakon), ami 900 milliárd USD feletti csökkenésnek felel meg, és 2020-ban a globális exportértéket több mint 4% -kal csökkenti.

A nemzetközi turizmusból (beleértve a személyszállítást is) mintegy 1,1 billió USD-t tesz ki. Ázsia és a Csendes-óceán (reálértéken -70%) és a Közel-Kelet (-69%) esetében tapasztalható a legnagyobb bevételcsökkenés.