Lehet jelentkezni az ingyenes európai vasúti igazolványra

Forrás: turizmus.com

 2021. október 12. 14:56

Az Európai Bizottság a DiscoverEU kezdeményezés keretében 60 ezer 18 és 20 év közötti európai fiatal számára biztosít ingyenes vasúti utazási igazolványt. Mától október 26-án délig lehet jelentkezni.

„Az elmúlt 18 hónapban fiataljaink értékes, életre szóló élményekről mondtak le a szolidaritás szellemében. Örömmel jelentem be, hogy az európai mobilitás ösztönzésére a Bizottság 60 ezer vasúti utazási igazolványt ajánl fel" – idézi a szervezet közleménye Margarítisz Szhinászt, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős alelnökét.

Az Európai Bizottság 2022-t jelölte ki az ifjúság európai évének. "Ennek szellemében visszatér a DiscoverEU is, amely 2022 márciusától minden eddiginél több új lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy vasúton járják be kontinensünket, eközben pedig szélesítsék látókörüket, bővítsék ismereteiket, új tapasztalatokkal gazdagodjanak és találkozzanak más európaiakkal” – fogalmazott Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

 

Kik pályázhatnak?

Az aktuális pályázati fordulóra a 2001. július 1-je és 2003. december 31. között született európai fiatalok jelentkezhetnek. Kivételesen a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, miután az ő fordulóikat a Covid-19-világjárvány miatt elhalasztották.

Az ingyenes igazolványokra 18 és 20 év közötti fiatalok pályázhatnak

Fotó: europa.eu

A pályázóknak feleletválasztós teszten kell számot adniuk az Európai Unióval és a fiatalokat megcélzó más uniós kezdeményezésekkel kapcsolatos általános ismereteikről. Ezenkívül azt is meg kell tippelniük, vajon hányan jelentkeznek ebben a fordulóban. Minél közelebb van a becslés a helyes válaszhoz, annál több pontot kapnak. A Bizottság ezek alapján állítja fel a pályázók rangsorát, amely alapján kiosztja közöttük a rendelkezésre álló utazási igazolványokat.Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.Egy korábbi tájékoztatás szerint a 60 ezer ingyenes vasúti bérletből több mint 1100 jut a magyar nyerteseknek.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak.A sikeres pályázók 2022. március 1. és 2023. február 28. között használhatják fel utazási igazolványaikat, legalább 1 és legfeljebb 30 napos utazásra. Mivel továbbra is bizonytalan, hogy a világjárvány miként fog alakulni, egy új mobil utazási igazolvány révén minden utazónak rugalmas foglalási lehetőséget biztosítanak. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható.A speciális igényű fiatalokat is határozottan ösztönzik, hogy jelentkezzenek, és legyenek a DiscoverEU részesei. A Bizottság tájékoztatással és tippekkel segíti őket, és adott esetben viseli a különleges segítségnyújtással, például kísérő személy vagy segítő kutya rendelkezésre állásával stb. kapcsolatos költségeket.

A fenntartható utazás előmozdítása érdekében a DiscoverEU túlnyomórészt a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

A DiscoverEU-ra ezen az oldalon lehet jelentkezni.