Jelentős fejlesztés előtt a magyar hajózás

Forrás: MTI

 2017. február 14. 19:42

A magyar hajózásban több tízmilliárd forint értékű fejlesztések valósulhatnak meg a következő években. A Budapestet és a Balatont felkereső turisták 80 százaléka veszi igénybe a személyhajózást is.

Az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) által biztosított 36 milliárd forint a magyar hajózás fejlesztését is szolgálja, emellett az Integrált közlekedési operatív programban (Ikop) 13 milliárd forint támogatja az ágazat fejlesztését. További 7 milliárd forint hazai forrás jut a 27 balatoni kikötő fejlesztésére, új hajók beszerzésére és felújításra – mondta Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke sajtótájékoztatón.

Varga Zsolt, a Személyhajósok Szövetségének elnöke elmondta, hogy tavaly 2,4 millió utast szállított a szövetség 15 tagvállalata, amelyek a magyar személyhajózási piac 90 százalékát fedik le. Számításuk szerint a Budapestet és a Balatont felkereső turisták 80 százaléka veszi igénybe a személyhajózást is. Az elnök kiemelte a fejlesztések szükségességét, példaként említette a hajók főmotorcseréjét, illetve a navigációs eszközök megújítását.

Kompjárat a Balatonon

Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

A tavalyi 2,4 millió utas 20 százalékkal több az előző évhez képest, reményeik szerint az idén az vizes vb eseményei miatt növekedni fog az utaslétszám. Erre a szakma felkészült, hajókat úgy alakították át, hogy azok megfeleljenek az elvárásoknak, a kikötőfejlesztések pedig lehetővé teszik a menetrend szerinti közlekedést. Arra számítanak, hogy a rendezvényhajók is szerephez jutnak a vizes vb alatt – mondta Varga Zsolt.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a társaság két évtizedes lemaradás ledolgozására 2020-ig szóló stratégiát valósít meg, ebben mintegy 400 feladatot határoztak meg, ezek harmadát már megoldották. Tavaly 700 millió forint beruházást hajtottak végre, a balatoni fejlesztési csomagban is jelentős fejlesztési forrás áll majd rendelkezésükre.

A sajtótájékoztatón csatlakozási dokumentumokat írtak alá, a Személyhajósok Szövetségének tagja lett a Magyar Vitorlás Szövetség a Magyar Hajózási Országos Szövetség, a Balatoni Hajózási Zrt., a Mahart Zrt., az Armada Kft. és a Kláris Kft.

Kapcsolódó cikkek