Jelentős tartalékok az európai luxusturizmusban

Forrás: turizmus.com

 2022. június 03. 10:22

Az európai luxusturizmus egy évi 130-170 milliárd euróra becsült piac, amely egy friss tanulmány szerint 10 éven belül megháromszorozódhat egyes úti célok fejlesztésének, valamint az infrastrukturális és képzési beruházásoknak köszönhetően.

A tanulmányban, amelyet a Bain and Company készített, kimutatták, hogy bár a vendéglátó létesítményeknek csupán 2%-át foglalják el, a "luxusturisták" a teljes európai turisztikai bevételek közel 22%-át generálják, a szállásköltségek 22%-át, a kulturális, szórakoztató és vásárlási kiadásoknak pedig akár 33%-át is - olvasható a VIMOSZ hírlevelében.

A csúcskategóriás turisták nyolcszor többet költenek, mint az átlagos turisták, és a csúcskategóriás szállodaipar kétszer annyi alkalmazottat foglalkoztat, mint az úgynevezett "klasszikus" szállodaipar.

Európában Franciaország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság áll az élen az egyenként 20 milliárd eurót meghaladó értékű luxusturisztikai forgalmával. Németország 5-10 milliárd euró közötti összeget ér el, annyit, mint Svájc.

A luxusturizmus piacának további bővülése várható Európában

Fotó: 123rf.com

Más országok is jól teljesítenek, Görögország 10 milliárd euróval (a GDP 7%-a) és Portugália is 4-6 milliárd euróval.

A jelentés kiemeli az olyan úti célok megjelenését is, mint Horvátország, Szlovénia és az északi országok, amelyek természeti vonzerőik és fenntartható fejlődésük miatt vonzzák a látogatókat.

A tanulmány alapján "az európai csúcsturizmus fejlesztésére irányuló terv 2030 és 2035 között az ágazat értékének évi 520 milliárd euróra történő növekedéséhez vezethet". Az ECCIA szorgalmazza, hogy a turisták könnyebben jussanak el Európa bizonyos területeire.

A jelentés példaként említi a kínai Hainan tartományt, amely "arra hivatott, hogy Dubajhoz és Szingapúrhoz hasonló, globális jelentőségű szabadkereskedelmi kikötővé váljon", és ahol "van egy konkrét, kormány által támogatott terv a nemzetközi látogatók számára a hozzáférés megkönnyítésére és a luxuskínálat magas szintű előmozdítására".