Jelentős újítás segíti az autóval közlekedőket a fővárosban

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 15:00

A főváros több pontján kedvezően változhatnak a lámpaprogramok, köszönhetőn BKK, a Budapest Közút és a Google közös projektjének. Az érintett csomópontokban akár felére csökkenhetnek a megállásból és elindulásból álló forgalmi körülmények és mérséklődhet a károsanyag-kibocsátás.

A Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a Google együttműködésének köszönhetően jelentős újítás segíti ezentúl az autóval közlekedőket. Több fővárosi csomópontban az informatikai nagyvállalat forgalommérési adatai – a sebesség és az áthaladások száma – alapján finomhangolást végeznek a közlekedési lámpák programozásában. Ennek köszönhetően az autóval közlekedők számára kedvezően változnak a lámpaprogramok, úgy, hogy a közösségi közlekedés járművei és a gyalog közlekedők közben nem kerülnek hátrányba.

Változnak a lámpaprogramok Budapesten az autósok érdekében

Fotó: BKK

 

A fejlesztés hatására a fővárosban csökkenthető az akadozó forgalom, elősegítve ezzel a közúti forgalom szabadabb áramlását, aminek hatására csökkenhet a károsanyag-kibocsátás is.

A X. kerületi Kőbányai út–Szállás utca kereszteződése mellett a Szépművészeti Múzeum előtt a Hősök tere–Dózsa György út lámpás kereszteződésnél is hasznosítja a BKK és a Budapest Közút a Google adatait, így a közlekedők számára itt is kedvezően alakul az áthaladási idő.

A projektben részt vevő társaságok együttműködésében jelenleg a BAH-csomópont lámpaprogramjának felülvizsgálata zajlik, és a közeljövőben további forgalmas fővárosi kereszteződéseket is bevonhatnak a projektbe – olvasható a BKK közleményében.