Jelentősen nőtt az Airbus adózott eredménye

Forrás: MTI

 2018. február 15. 15:31

Nagymértékben, 189 százalékkal nőtt az Airbus Industries adózott eredménye tavaly az egy évvel korábbihoz képest úgy, hogy a vállalatcsoport árbevétele nem változott a 2016. évihez viszonyítva.

Tom Enders, az Airbus-csoport vezérigazgatója a csütörtökön Toulouse-ban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a repülőgépgyártó 2017-ben 66,7 milliárd euróból gazdálkodott, ugyanannyiból, mint egy évvel korábban. Tom Enders ismertetése szerint az üzemelési környezet változásai miatt 2 milliárd euróval nőttek a költségek, amelyeket ellentételezett a gépeladásból származó plusz bevétel.

A pontos költségszint ismertetése nélkül az Airbus azt közölte: az üzemi eredmény 52 százalékkal 3,4 milliárd euróra, az adózott eredmény pedig 189 százalékkal 2,8 milliárd euróra javult.

A cég tavaly év végén 7265 gép gyártására rendelkezett megbízással

Fotó: Airbus Industries

Tavaly az európai gyártó listaáron számolva összesen 157,6 milliárd euró értékű rendelést gyűjtött össze, csak kereskedelmi gépekből 1109 gép gyártásáról írt alá szerződést. Ennek ellenére a teljes rendelésállomány értéke 6 százalékkal 996 milliárd euróra csökkent, az év végével 7265 gép gyártására rendelkeztek megbízással.

A kereskedelmi géptípusokat gyártó részleg 3 százalékkal több, 51 milliárd euró bevételből 122 százalékkal nagyobb, 3,4 milliárdos üzemi eredményt termelt ki, és pozitív hír volt az Airbus számára, hogy a hadiipari megrendeléseket teljesítő részleg a 2016-os 923 millió eurós veszteséget 2017-re 212 milliós nyereséggé tudta alakítani.

Erre az évre Tom Enders szerint az Airbus 800 gép átadását ütemezte be, de a volumen nagyban függ attól, hogy a Pratt & Whitney amerikai hajtóműgyártó hogyan tudja az A320neo típusokhoz a javított egységeket leszállítani. Egy hiba miatt ugyanis az Airbus a múlt héten kijelentette: nem vesz át addig a Pratt & Whitneytől hajtóművet, amíg nem oldják meg a hibát, amely miatt repülés közben le kell állítani az egyik egységet.

Ha nem lesz nagyobb fennakadás a leszállításban, akkor az Airbus a 800 gépes átadás mellé az ideinél 20 százalékkal nagyobb üzemi eredménnyel kalkulál.

Kapcsolódó cikkek