Jó eredményt hozott a BAHART elégedettség-felmérése

Forrás: turizmus.com

 2019. október 10. 16:06

A hivatalos hajózási szezon hamarosan véget ér, de a BAHART ősszel, sőt télen is készül hajózási szolgáltatásokkal. A társaság kérdőíves felmérést végzett, hogy az utasok véleménye alapján bővítse szolgáltatásait a jövőben.

A 173. hajózási szezon hivatalosan csak 2019. október 23-án ér véget a Balatonon, így a legforgalmasabb útvonalakon hétvégente továbbra is közlekednek a hajójáratok, négy kikötőben sétahajózásra is van még lehetőség. Az elmúlt három évhez hasonlóan várhatóan 2019-ben is 700 ezer fölé emelkedik a személyhajókkal szállított utasok száma.

A BAHART kérdőíves felmérést végzett, hogy az utasok véleménye alapján bővítse szolgáltatásait a jövőben. A legtöbb menetrendi hajóútvonalon, illetve a séta- és programhajókon, valamint a kompokon összesen több mint 2.200 kérdőívet töltöttek ki a kérdezőbiztosok.

2019-ben tovább növekedett a Balaton régiót felkereső és ezzel párhuzamosan a BAHART szolgáltatásait választó belföldi vendégek aránya. Idén a válaszadók döntő többsége (89%) belföldi utas volt, legtöbben a fővárosból és Pest megyéből érkeztek. Meghatározó küldőterület a Balaton környéke: Somogy, Veszprém és Zala megye is. A válaszadók csupán 11%-a érkezett külföldről, 38% főként Németországból, illetve egyéb német nyelvterületről.

A BAHART utasaink túlnyomó többsége belföldi

Fotó: BAHART

Az utasok nagyobb hányada alapvetően kirándulási céllal vette igénybe a hajózási szolgáltatásokat, a megkérdezettek jellemzően évente csak egyszer hajóztak.

Az elmúlt évek intenzív marketing munkájának is köszönhetően, egyre nagyobb arányban (menetrendi hajózás: 65%; séta- és programhajók: 55%, kompok: 71%) vannak az utazók között azok, akik előre, tudatosan megtervezik a hajós utazást.

 

A marketingben nő az online szerepe

Az online és közösségi kommunikációs felületek aránya az előzetes információszerzés során már 30% fölé emelkedett. A hajókon utazók másik, kisebb csoportja a helyszíni impulzusok, élmények és helyi szolgáltatáskínálat alapján dönt a hajózási szolgáltatások megvásárlásáról. Az utasok több mint negyede (27%) továbbra is a kikötőkben kihelyezett tájékoztató felületekről értesül a hajózási lehetőségekről.

Az utazók több mint fele (53%) családdal, illetve párjával (24%) vesz részt a hajóúton, így továbbra is fontos cél, hogy a BAHART családbarát hajózási társasággá váljon, és ehhez igazítsa kínálatát, szolgáltatásait.

 

Elégedettek az utasok

Az idei évben az utasok kiemelten magas pontszámokkal értékelték a kikötőben és hajókon dolgozók munkáját, a BAHART megbízhatóságát, valamint a hajók állapotát, felszereltségét.

A menetrendi járatokon a megkérdezettek 95%-a, a séta- és programhajók esetében a válaszadók 96%-a, a kompon utazók közül pedig 93% gondolta úgy, hogy a menetjegyért kifizetett ár összhangban volt a kapott szolgáltatással és annak színvonalával. A vásárlás során az ár, mint szempont hátrébb került, és a sorban csupán az ötödik helyen szerepelt.

Már nem az ár a legfontosabb döntési szempont

Fotó: BAHART

A döntés során az árat megelőzi a kollégák hozzáállása és segítőkészsége, a hajók kinézete és állapota, a kikötők megközelíthetősége és a parkolási feltételek, a BAHART megbízhatósága és ismertsége valamint a programkínálat is.

Az utasok elégedettségét tükrözi, hogy a hajókon, illetve pénztárakban, kikötőben dolgozók munkáját a válaszadók több mint 95%-a minősítette az ötfokozatú skálán a legmagasabb 4-es és 5-ös értékkel.

Ebben a témakörben a jegykiadással, a hajónál történő jegykezeléssel, a kommunikációval és a segítőkészséggel kapcsolatban tapasztaltakra kérdezett rá a felmérés.