Jó évre számítanak a hazai ANTOR-tagok

Forrás: turizmus.com

 2017. június 25. 10:16

A nyár ANTOR-bulival kezdődik – e hagyományhoz továbbra is ragaszkodik a Magyarországon működő Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletek Szövetsége. Mindegyik tagországban folytatódott a turizmus növekedése idén – hallhattuk a rendezvényen.

Bár az ANTOR-tagság mára négy országra fogyatkozott, képviselőik, Sona Jelínkova (Szlovákia), Marin Skenderovic (Horvátország), Hangya Edina (Málta) és Ács-Lévai Viktória (Ciprus) ezúttal is vendégül látták a Károlyi étteremben a szakma és a sajtó képviselőit szokásos nyárköszöntő partnerpartijukon, június 23-án.

A rendezvényen bemutatták a Szlovák Turisztikai Képviseletnek helyet adót budapesti Szlovák Intézet új igazgatóját, Sipos Ildikót, valamint köszönetet mondtak az új állomáshelyre távozó ciprusi nagykövetnek, Theocharous Antoniosnak, hogy az önálló ciprusi turisztikai képviselet megszűnése után a nagykövetség égisze alatt folyhatott tovább a munka.

Erdei Bálint köszönti az ANTOR-parti vendégeit, mellette Hangya Edina, Marin Skenderovic, Ács-Lévai Viktória és Sona Jelínkova

Fotó: turizmus.com

A turisztikai képviselők beszámolóiból megtudhattuk, hogy 2017-ben mindegyik országban nőtt a vendégforgalom.

Horvátországban tavaly több mint 500 ezer magyar 2,7 millió vendégéjszakát töltött, ezt a rekordot idén szeretnék megdönteni, elérve a 3 millió vendégéjszakát. Erre minden esély megvan, hiszen már eddig 35 százalékos a magyar beutazás növekedése. A szállodák lényegében megteltek nyárra, de a mintegy 500 ezer férőhelyes kapacitással rendelkező magánszálláshelyeken még vannak szabad szobák – hívta fel az utazási irodások figyelmét a képviselet-vezető.

Máltára is már most ki lehet tenni a megtelt táblát nyárra, de az első fél év – amikor a szigetország töltötte be az Európai Uniós soros elnöki tisztét – is nagyon jó számokat hozott. Jövőre pedig vélhetően még ennél is több vendéget vonz, hogy Valetta 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Tavaly 21 ezer magyar érkezést regisztráltak, ami 2017 első négy hónapjában 8 százalékkal növekedett.

Ciprus idén profitál az Európa Kulturális Fővára címből, melyet jelenleg Páfosz birtokol – a városban egész évben összesen 350 színes rendezvénnyel várják a turistákat. Tavaly 14,5 ezer magyar kereste fel a szigetet, a bővülés idén eddig 15 százalékos, a desztináció népszerűségét mutatja, hogy a Wizz Air heti öt járatot indít Budapestről Lárnakára.

Hagyományosan a Károlyi étteremben tartották a nyárköszöntő ANTOR-partit

Fotó: turizmus.com

Szlovákiában tavaly 92 ezer magyar járt, s az idei év is jól indult, az első három hónapban 8 százalékkal nőtt a magyar vendégforgalom. Bár északi szomszédunkat sok honfitársunk inkább télen keresi fel, a síterepeken nyáron is van élet, a városok pedig számtalan fesztivált rendeznek ebben az időszakban.

A partnerpartin részt vett Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke is, aki köszöntőjében méltatta a négy képviselet kiváló együttműködését, s a MUISZ-szal elmélyülő partneri viszonyt, amelynek eredményeként az utazási irodások tavasszal rendkívül sikeres közgyűlést tarthattak Horvátországban, a múlt évi ANTOR-rendezvény óta pedig immár a Máltai Idegenforgalmi Hivatalt is rendkívüli tagjaik között üdvözölhetik.

A MUISZ elnöke beszédében hangsúlyozta, mind a négy ország a biztonságos desztinációk közé tartozik, csakúgy, mint Magyarország, ami megmutatkozik turizmusuk növekedésében, és kifejezte azt a reményét, hogy ez a jövőben is így marad.