Jöhetnek a repülő autók

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 27. 13:20

A japán kereskedelmi minisztériumban augusztus 29-én ülnek össze a Boeing, az Airbus, az Uber és más nagyvállalatok képviselői, hogy megtárgyalják, hogyan lehetne a japán kormány koordinálása mellett repülő autókkal benépesíteni az országot a következő évtizedben.

A Skift.com cikke szerint a fent említett cégek mellett a NEC Corp., a Toyota Motor Corp.-által támogatott startup, a Cartivator, az ANA Holdings Inc., a Japan Airlines Co. és a Yamato Holdings Co. is a tárgyalásra meghívott közel két tucat nagyvállalat között lesz. Az írás szerint a zsúfolt utak fölé emelkedő autók látványa hamarabb válhat valósággá, mint gondolnánk. Az erre alkalmas kisméretű repülőgépek kialakításával már a világ több pontján is kísérleteznek, miközben pár éve még mindez a science fiction világába tartozott.

A zsúfolt utak fölé emelkedő autók látványa hamarabb válhat valósággá, mint gondolnánk

Fotó: skift.com

A japán kormánynak, amely a kezdeményezés mellé állt, először meg kell teremtse a megfelelő biztonsági szabályokat, mielőtt mindez valósággá válna. Japán lehet az első ország a világon, amely szabályozza ezt a kérdést. Hiroshige Seko gazdasági miniszter szerint a repülő autók csökkenthetik a városi zsúfoltságot, megkönnyíthetik a távoli szigetek és elszigetelt hegyi települések elérését szükséghelyzetben, és a turizmus is használni tudná ezeket a szerkezeteket. Az Uber már eldöntötte, hogy részt vesz a repülő autók fejlesztésében. A következő öt év során 20 millió eurót költenek erre a célra Párizs melletti üzemükben. Céljuk, hogy 2023-ban már légitaxi-szolgáltatást tudjanak nyújtani. A Kitty Hawk nevű kaliforniai székhelyű startup, amely mögött a Google-alapító Larry Page áll, idén júniusban már bemutatott egy prototípust az egyszemélyes repülő alkalmatosságból:

A repülő autók iránt érdeklődik több autógyár is, így a Volkswagen AG, a Daimler AG és a kínai Geely Automobile Holdings Ltd.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Népszerű a japán luxusvonat

2018. augusztus 23.