Jók a Turkish Airlines első féléves eredményei

Forrás: AIRportal.hu

 2018. augusztus 16. 12:01

A Turkish Airlinest tavaly még a turizmus visszaesése hátráltatta, 2018 első félévében azonban nyereségesre fordult a működése.

A török neve után (Türk Hava Yollari) THY kód alatt repülő légitársaság az első félévben 5,9 milliárd dollár árbevételt ért el, 30 százalékkal magasabbat, mint egy évvel korábban. Ebben nemcsak az utasforgalom bővülése, hanem az áruszállításból származó bevétel jelentős, 35 százalékos emelkedése is szerepet játszott. Az üzemelés költsége 5,6 milliárd dollárt tett ki, 22 százalékkal többet, mint tavaly ugyanilyenkor. A fő szerepe a kerozin árának növekedése volt: a Turkish Airlines üzemanyagszámlája 41 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

A Turkish Airlines üzemelését tavaly erősen befolyásolta a katonai puccskísérlet utáni visszaesés a turizmusban

Fotó: pixabay.com

A Turkish Airlines üzemi eredménye az első félévben 330 millió dollár volt, míg tavaly ugyanilyenkor még mindössze 147 milliós üzemi eredményt tudott felmutatni. Ezzel párhuzamosan az adózott eredmény is szépen alakult: a tavalyi 434 millió dolláros veszteség után idén a január-júniusi időszakban 41 millió dolláros nyereséget termelt a társaság.

Az első félévben a török légicég 35 millió utast szállított, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttsége pedig első félévi rekordot döntött azzal, hogy 4,3 százalékponttal 80,4 százalékra ugrott.

Kapcsolódó cikkek