Jönnek a környezetvédő hajók

Forrás: turizmus.com

 2019. január 08. 16:31

A hajók nem szennyezik ugyan annyira a környezetet, mint a repülők, de a hajózási iparnak még sok teendője van, hogy átálljon környezetbarát üzemmódra.

Az egyik most épülő új tengerjáró hajó, az MS Roald Amundsen beruházói és üzemeltetői már azon munkálkodnak, hogy a jármű minél inkább kímélje a környezetet. „A jövő hajói 20 százalékkal csökkentik majd széndioxid-kibocsátásukat” – nyilatkozta az alltomresor.se online turisztikai lapnak Daniel Skjeldam, a Hurtigruten cég vezérigazgatója. Ők építik az MS Roald Amundsen illetve az MS Fridtjpf Nansen nevű új hibrid hajókat, és már megkapták a megrendelést a harmadik hasonló óriási vízi járműre is.

A növekvő forgalmú vízi közlekedés is szerepet játszik abban, hogy kilométerekkel elcsúszott a jéghatár, és hogy soha nem volt ennyi szemét a tengerben, mint ma. Ezért gyakorlatilag meg akarják szüntetni az eldobható műanyag szemetek termelését hajóik fedélzetén. Ebbe az is beletartozik, hogy nem fognak különféle szuveníreket kibocsátani az Amudsen május 17-re tervezett első vízre szállása alkalmából, ahogyan ez egyébként szokás.

A Hurtigruten cég egyik hajója

Fotó: Wikipedia

A Roald Amundsenről és honfitársáról, Fridtofj Nansenről elnevezett hibrid hajók dízelmotorokkal és akkumulátorokkal működnek. A fedélzeten a szokásos kényelmi felszereléseken, éttermeken és medencéken kívül kutató központ is üzemel majd. A kutatóközpont könyvtárakkal, előadóhelyiségekkel és számos technikai eszközzel, például víz alatti drónokkal lesz felszerelve, hogy az utasok jobban megismerhessék a felkeresett tengeralatti helyeket és a partokat. A 265 kabinnal rendelkező jármű egyszerre 681 főt tud befogadni, hossza 140 méter. A több emelet magas hajó helyiségeit közel 600 műalkotás díszíti, amelyeket maga Sonja, a norvég királynő választott ki. Ami a műszaki megoldásokat illeti, elsősorban azt vették figyelembe, hogyan működnek a hibrid autók.

Jövőre várható a Fridtjof Nansen premierje, a harmadik hajó építése pedig valószínűleg 2020-ban fejeződik be. A távoli cél a széndioxidkibocsátás minimálisra való csökkentése már 2030-ra, mondta Daniel Skjeldam.

Napjainkban sok nagy hajómonstrum üzemel kőolajjal, de biztató, hogy a hajózási iparág legalább egy része elkezdett innovációt alkalmazni, a fenntartható működtetés érdekében. 2019 végén például a Costa Cruises új hajója, a Costa Smeralda lesz az első nemzetközi vizeken közlekedő hajó, amely folyékony földgázzal fog működni. A vezérigazgató szerint eme intézkedések nélkül nem megoldható, hogy mérsékeljék a megnövekedett idegenforgalom miatti környezetszennyezést.