Jóváhagyta a német Condor állami támogatását az EU

Forrás: MTI

 2020. április 27. 18:08

Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy Németország 550 millió euró (mintegy 196 milliárd forint) államilag garantált hitelt nyújtson a tönkrement Thomas Cook brit utazásszervező csoport egyik német érdekeltségének, a Condor légitársaságnak.

Az Európai Bizottság indoklása szerint az államilag garantált kölcsön, amelynek célja a charterjáratokat üzemeltető légitársaság részleges kompenzálása a koronavírus-járvány okozta károk miatt, megfelel az unió állami támogatási szabályainak. A támogatási hitelprogramot a német Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) fejlesztési bank bonyolítja.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az Európai Bizottság március 19-én hagyott jóvá ideiglenes keretet a gazdaság támogatása céljából. A LOT lengyel légitársaság anyavállalata, a Polska Grupa Lotnicza (PGL) április közepén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt mégsem vásárolja meg a Condor légitársaságot. A beszámolók szerint a járvány a PGL-t is válságba sodorta, a fennmaradása sem biztos, és ebben a helyzetben nem maradt más választása, mint a tervezett felvásárlás leállítása.

A Condor piaci értéke a járvány előtt 250-300 millió euró lehetett szakértői becslések szerint

Fotó: Condor.com

A mintegy ötezer főt foglalkoztató Condor szabadidős légitársaság, üdülőhelyekre közlekedtet járatokat. Az 1955-ben alapított vállalkozás 2009-ben került a Thomas Cook-csoporthoz. Nyereségesen működött, de a brit tulajdonos tavaly őszi csődje miatt nehéz helyzetbe került, amelyből a német állam mentette ki egy 380 millió eurós (136 milliárd forint) áthidaló hitellel.

A Condor a koronavírus-világjárványig nyereségesen működött, és nagyjából 50 repülőgépet üzemeltetett. Megvásárlására a német Lufthansa-csoport és az ugyancsak német TUI Fly szabadidős légitársaság is pályázott. Piaci értéke a járvány előtt 250-300 millió euró lehetett szakértői becslések szerint.