Jóváhagyta az EU az Air Berlin 150 milliós hitelét

Forrás: MTI

 2017. szeptember 05. 12:04

Az Európai Bizottság jóváhagyja az Air Berlin megmentéséhez nyújtott német segítséget. Németország az Európai Unió állami támogatásra vonatkozó szabályai szerint nyújtott áthidaló hitelt a légitársaság számára.

Az uniós bizottság hangsúlyozta, a német intézkedés lehetővé teszi a fizetésképtelenné vált légitársaság rendezett felszámolását anélkül, hogy az indokolatlanul torzítaná a versenyt az egységes piacon. A bizottság szerint a hitelezés összeegyeztethető az uniós állami támogatási szabályokkal, mert az intézkedés elősegíti a légi utasok érdekeinek védelmét és a légi személyszállítási szolgáltatások fenntartását. Minimálisra csökkenti a verseny torzulását a bizottság álláspont szerint, hogy a hitel feltételei szigorúak, lejárata rövid és az Air Berlin várhatóan befejezi működését.

Az Air Berlin augusztus 15-én jelentett csődöt, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem támogatja tovább anyagilag a légitársaságot. A szövetségi kormány 150 millió eurós áthidaló kölcsönt bocsátott az Air Berlin rendelkezésére, hogy ne kelljen leállítani a működését. Brigitte Zypries szövetségi gazdasági miniszter azonban kizárta, hogy az állam átvállalná a cég adósságait. Zypries korábban közölte, hogy az Air Berlin jelenleg a Lufthansával, a Ryanairrel és az Easyjet brit diszkont-légitársasággal tárgyal a lehetséges megoldásról. Hangsúlyozta, hogy a német kormány nem vesz részt a megbeszéléseken.