Jóváhagyták a lengyel óriásrepülőtér általános beruházási tervét

Forrás: turizmus.com

 2023. június 12. 15:45

A lengyel infrastrukturális miniszter jóváhagyta a Varsó és Lódz városa között épülő óriásrepülőtér (CPK) megvalósításához szükséges általános beruházási tervet, amely meghatározza az új repülőtér fejlesztési ütemeit egészen 2060-ig. A terv szerint a repülőtér 2028-ra lesz üzemképes.

Az általános beruházási terv jóváhagyásával lezárult a CPK tervezési szakasza. A dokumentum, amely 13 település területét érinti, meghatározza a repülőtér fejlesztésének következő lépéseit 2060 végéig, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) Lengyelországra vonatkozó légiközlekedési előrejelzéseinek távlatáig – tudatta a Centralny Port Komunikacyjny (CPK).

A terv első szakasza a 2028-ban kezdődő időszakra vonatkozik – ez az az év, amikorra a repülőtér várhatóan üzemelni fog. A repülőtér ekkorra két párhuzamos kifutópályával, évi mintegy 330 ezer fel- és leszállás lebonyolítására alkalmas infrastruktúrával és 40 millió utas kiszolgálására alkalmas terminállal rendelkezik majd. Az első fázisban a repülőtér mintegy 2150 hektárnyi területet foglalna el, amelyhez a vállalat intenzíven vásárolja fel a szükséges földterületeket.

Az új lengyel óriásrepülőtér látványterve

Fotó: CPK

 

A további infrastruktúrafejlesztés több fázisra és szakaszra oszlik. A második szakasz a 2060-ig tartó időszakot öleli fel, amikorra a repülőtér már három párhuzamos kifutópályával, évi 450 ezer repülőgép-üzemeltetésre alkalmas infrastruktúrával és 65 milliós utasforgalomra alkalmas terminállal rendelkezhet. Ebben az időszakban a repülőtér területe már elérheti a 3900 hektárt is.

A fejlesztési korlátozások 2060-ig érvényesek, és azokat figyelembe kell venni a repülőtér környékének területfejlesztése során. Az elképzelés lényege, hogy az újonnan épülő épületek a jövőben ne váljanak a repülési műveletek biztonságának akadályává, illetve ne akadályozzák a repülőtér földi létesítményeinek működését.