Jövő év június 30-ig nem sztrájkolnak a Lufthansa pilótái

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 13. 14:14

A múlt heti megegyezést követően megszületett a bérmegállapodás a Lufthansa pilótáit képviselő Vereinigung Cockpit szakszervezet és a német légitársaság között, amely azt is garantálja, hogy 2023. június 30-ig nem lesz újabb pilótasztrájk a cégnél.

A Lufthansa pilótái szeptember 2-án tartottak 24 órás sztrájkot, melyet követően sikerült elkerülni a szeptember 7-től beharangozott két napos sztrájkot - írja az Airportal.

A Lufthansa és a Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet megállapodása szerint a pilóták két lépcsőben, augusztus elejéig visszamenőleg és jövő év áprilisától havi 490 eurós alapbéremelésben részesülnek. Ez a kezdő első tisztek esetében 20, míg a tapasztalt kapitányoknál 5,5 százalékos alapbéremelést jelent a légitársaság közlése szerint.

A szakszervezet és a munkáltató egyezsége garantálja azt is, hogy 2023. június 30. előtt nem kerülhet sor újabb sztrájkra.

Ebben az időszakban a Lufthansa folytatja a konstruktív egyeztetést a pilótákkal, azonban a felek megállapodása szerint a tárgyalások témáját nem hozzák nyilvánosságra.

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője örömét fejezte ki, hogy sikerült megállapodni a Vereinigung Cockpittel: “A közös cél az, hogy pilótáinknak továbbra is vonzó és biztonságos munkahelyeket kínáljunk, amelyek a jövőben is további fejlődési kilátásokkal rendelkeznek.”

A pilóták eredetileg 5,5 százalékos béremelést követeltek az idei évre, majd ezt követően automatikusan inflációs mértékű emelést.