Jövő nyáron indulhat az új „Malév”

Forrás: Napi.hu

 2018. október 24. 11:14

Csúszik a Magyarországon bejegyzett, hazai központú légitársaság, a Ronan Air startja, de a cég szerint így is elindul jövő nyáron.

2017 januárjában jelentek meg az interneten Ronan Air álláshirdetései, utána kisebb-nagyobb intenzitással közöltek híreket az új magyar légitársaságról. Bár hazainak mondják, valójában csak a cég központja van Vecsésen. Rohan Nanayakkara áll a projekt mögött, aki mintegy 25 éve tiszteletbeli magyar konzul Colombóban. A Srí Lanka-i üzletember magánbefektetőként jegyzi a légitársaságot, a magyar állam nem támogatja.

A légitársaság terve, hogy magyar központokból nehezen elérhető európai célpontokra szállítsa az utasokat. Honlapjukon korábban Zágráb, Ljubljana, Salzburg, Marosvásárhely és Rijeka felé közlekedő járatokat ígértek, de mostanra bővült a lista. Járatot ígérnek a korzikai Ajaccióba, a görög Alexandroupoliba, Bernbe, a román tengerpartra, Constantába, a szicíliai Cagliariba, az orosz enklávé Kalinyingrádba, vagy éppen Odesszába. Érdekesség, hogy a magyar repterek közül három is fel van tüntetve kiindulási helyként: szállítának Hévíz-Sármellékről, Debrecenből és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

Talán mégsem kacsa a hír a légitársaság indulásáról

Fotó: [forrás]

Az ígéret tavaly elsőre légből kapottnak tűnt, mert a Ronanair Légiközlekedési Kft.-t már 2014-ben bejegyezték, de az gyakorlatilag tőke nélküli társaság volt. Leadott 2017-es beszámolójukból viszont kiderült, hogy az évet záró adatok szerint 5,48 milliárd forintnyi saját tőkéjük van, szemben a 2016-os 1,99 millió forinttal. Itt viszont annyiban furcsa könyvelési megoldást választottak, hogy a Srí Lanka-i székhelyű LankAir Ltd., amelynek szintén Godaliyanage Rohan Nanayakkara a tulajdonosa, leszámlázta a Ronan Air Kft. alapításával kapcsolatos költségeket, összesen 21,9 millió eurót, majd ezt engedményezte Godaliyanage Rohan Nanayakkarára. Emellett a cég tőketartalékába került – ugyanebből az ügyletből – 3,55 milliárd forint.

A napi.hu-nak arra arra a kérdésékre, hogy várható-e további befektetők felbukkanása, annyit közölt a RonanAir Kft., hogy „amennyiben szükséges lesz a jövőben, akkor bevonunk további tőkét is”. A késlekedéssel kapcsolatban annyit válaszoltak, hogy „a légiközlekedés egy nehéz üzletág, elnökünk és cégei azonban eltökéltek abban, hogy létrehozzák ezt a magyar nemzetközi légitársaságot, amelyre Magyarország büszke lehet. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország a közép-európai térség légi utas- és teherszállítási központja legyen.” Bíznak abban, hogy a polgárok és a magyar hatóságok, valamint a média is partner lesz abban, hogy sikeresek legyenek eddigi erőfeszítéseik.