Ilyen kocsikban utazhatunk jövőre az ÖBB újgenerációs éjszakai vonatain

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 09. 10:32

Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) és a gyártó Siemens Mobility bemutatták az újgenerációs nightjetek háló- és fekvőhelyes kocsijait.

A tervek szerint 2025 végétől 33 újgenerációs ÖBB-nightjet fut majd a síneken Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Svájcban és Hollandiában, akár 230 km/óra sebességgel, felváltva a jelenlegi állomány jelentős részét. Az első vonatokat jövő nyár végéig állítják üzembe a Bécsből és Münchenből Velencébe, Rómába, valamint Milánóba tartó vonalakon. A háló- és fekvőhelyes kocsikat bemutató, szeptember 6-án megtartott eseményen Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: az éjszakai vonattal utazók az utazás legkötetlenebb formáját választják, egyben hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is. A nightjetek ugyanis a klímavédelem szempontjából 50-szer jobb megoldásnak számítanak, mint a repülőgépek.

Az új nightjet egyik fekvőhelyes fülkéje

Fotó: ÖBB / Harald Eisenberger

Az újgenerációs vonatok belső kialakítása újszerű utazási élményt, a korábbinál több teret, nagyobb privátszférát és kényelmet nyújt majd az utasoknak – ígéri az ÖBB. A hétrészes nightjetek mindegyike két ülőhelyes kocsiból (vezérlő- és többfunkciós kocsi), három fekvőhelyes kocsiból és két hálókocsiból áll. A maximális kapacitás vonatonként 254 hely. A fekvőhelyes kocsik fülkéi négy-, a hálókocsiké kétszemélyesek. A fekvőhelyes kocsikban az egyedül utazók számára innovatív minikabinok is rendelkezésre állnak majd.A hálókocsik fülkéi saját WC-vel és zuhanyzóval rendelkeznek. A zavartalan pihenést stabil, beépített ágyak biztosítják, az ülősarkokban pedig kényelmesen lehet dolgozni, olvasni vagy étkezni.

A hálókocsik fülkéiben saját WC és zuhanyzó található

Fotó: ÖBB / Harald Eisenberger

A teljes visszavonulást lehetővé tévő minikabinokban tárolóhely, lecsukható reggelizőasztal – beépített tükörrel –, ruhaakasztók, olvasólámpa, valamint a csomagok számára külön szekrény találhatók.

Ezenkívül minden vonaton lesz egy mozgássérültek számára kialakított, WC-vel ellátott fülke is. A többfunkciós kocsikban pedig hat kerékpártároló, valamint a csomagok, a sí- és snowboard-felszerelések számára tágas tér áll majd rendelkezésre.

A minikabinok az egyedül utazók számára is lehetővé teszik a teljes elvonulást

Fotó: ÖBB / Harald Eisenberger

Az utasok több technikai újításra is számíthatnak. A fedélzeti wifi például ingyenes lesz, ahogy az ÖBB Railnet fedélzeti portálja is. Ezenkívül modern utastájékoztató rendszer, USB-töltési lehetőség, induktív töltőállomás, világításszabályozó és szervizhívó funkció is szolgálja majd a kényelmet.