Jövőre 12 ezer európai fiatal jut InterRail-bérlethez

Forrás: MTI

 2018. november 29. 18:31

Mintegy 12 ezer kalandvágyó európai fiatalnak jut jövőre ingyenes InterRail vasúti bérlet a DiscoverEU nevű új uniós kezdeményezés második fordulójának keretében – jelentette be az Európai Bizottság.

Az Európát felfedezni kívánó 18 éves fiatalok december 11-éig nyújthatják be a pályázatukat. Bárki indulhat, aki 2000-ben született és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára.

A jelentkezőket a brüsszeli testület rangsorolja, a nyerteseknek pedig 2019. április 15. és október 31. között nyílik lehetőségük a legfeljebb 30 napos utazásra.

A fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, alaphelyzetben vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, kivételes esetekben pedig a repülés is lehetséges.

 

Ujhelyi István, az eredeti kezdeményezést elsőként felkaroló politikusok egyike hangsúlyozta, hogy a program nem pusztán „ingyenvonatozásról” szól, hanem a fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról. „A program mentoraként azt tartom elsődleges célnak, hogy olyan fiataloknak adjon eszközt, akiknek egyébként nincs lehetőségük saját erőből megismerni más európai országokat és kultúrákat” – közölte.

Hozzátette: továbbra is szorgalmazza, Magyarország is készítsen tervet a program támogatására és indítson kampányt azzal a céllal, hogy többen válasszák majd úti céljuknak hazánkat.

Idén 15 ezren élhettek a lehetőséggel, erre 12 millió eurós keret állt rendelkezésére. Az Európai Bizottság javaslata alapján a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés ciklusban 700 millió eurót különítenének el a programra.

Kapcsolódó cikkek

Indul a DiscoverEU program

2018. május 24.