Jövőre kiegészítik a X. kerületi kerékpárút-hálózatot

Forrás: MTI

 2021. augusztus 02. 12:52

Jövőre kiépítik a X. kerület kerékpárút-hálózatának hiányzó szakaszait, így 2023-ban már gyorsan és biztonságosan lesznek elérhetők a városrészen belüli közlekedési csomópontok és a szomszédos kerületek kerékpárútjai – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlemény szerint az Európai Unió hivatalos lapjában (Tenders Electronic Daily) hétfőn jelent meg a kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás.

A beruházás célja, hogy kerékpárral is elérhetők legyenek 10-15 percen belül a kerület jelentősebb csomópontjai, óvodák, iskolák, valamint a zöldövezetek. A tervekben övezeti sebességcsillapítás, gyalogút és kerékpárút kialakítása, útburkolati jelek felfestése, valamint kerékpársávok kialakítása is szerepel.
Emellett a tervezett kerékpárutak összekötik a X. kerületet a szomszédos városrészek kerékpárút-hálózataival, így az Örs vezér téri, a Határ úti, valamint a kőbánya-kispesti főbb közösségi közlekedési csomópontokhoz negyedórán belül, míg a Kálvin térre akár 25 perc alatt el lehet majd jutni - írták.
A kivitelezés várhatóan az év végén kezdődik meg, és 2022 végén fejeződik be.
A kőbányai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része: az Európai Unió 8,39 milliárd forintos támogatásának célja, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózatot. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén ebből a BKK a X. kerületben – tartalékkerettel együtt – 1,02 milliárd forint támogatást tud felhasználni.

Egymilliárd forintos uniós támogatással tervezik fejleszteni Kőbánya kerékpárútjait

Fotó: 123rf.com

A BKK a kis- és középvállalkozások előnyben részesítése, továbbá az ajánlattevői kör szélesítése miatt 11 részre bontva biztosít ajánlattételi lehetőséget a közbeszerzési eljárás során – írták.