Európai premier a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Forrás: turizmus.com

 2017. január 27. 11:36

Az idén tíz éve felújított Reök-palota jubileumáról is megemlékezik idén a Szegedi Szabadtéri Játékokat szervező cég. A jubileumi év programjai január 31-én indulnak, amikor a szecessziós palota előtti teret elnevezik az épület tervezőjéről, Magyar Edéről – közölte a fesztivál igazgatója.

Herczeg Tamás emlékeztetett, hogy 2013-tól – amióta Harangozó Gyula művészeti igazgatóval közösen vezetik a fesztivált – minden évben növekedett a fesztivál jegyárbevétele. A belépők szeptember közepén induló árusítása óta januárra a tavalyi – rekordnak számító – jegyértékesítésből befolyt bevétel felét már meghaladták. A szakember szerint ez leginkább annak a bizonyítéka, hogy jól sikerült eltalálni a közönség érdeklődését.

A 2012-es évhez képest az összes szegedi önkormányzati tulajdonú cég közül a Szegedi Szabadtéri Játékok volt, amely messze a legdinamikusabban, több mint 52 százalékkal tudta növelni saját bevételeit – közölte az igazgató.

Az évad operabemutatóval indul, Puccini Toscáját tűzik műsorra. Visszatérnek a Dóm téri színpadra az olyan népszerű produkciók, mint a Mamma Mia! vagy az Ének az esőben. Emellett bemutatkozik Shakespeare: A vízkereszt, vagy amit akartok; illetve az év sokak által várt musicalje A Notre Dame-i toronyőr európai premierje lesz a Budapesti Operettszínházzal koprodukcióban.


Fotó: szegedtourism.szegedvaros.hu

A kor népszínházi műfajának számító musicalek sikerei mellett az igazgató fontos előrelépésnek tartja, hogy meg tudták erősíteni a Szegedi Szabadtéri Játékok hagyományaihoz szervesen kapcsolódó próza- és operajátszást a Dóm téren.

A téren hangosítással játszhatók az operák, így a szabadtéri játékok nem akusztikus erényeivel tud versenyezni, hanem – akár "műfajidegen" sztárok bevonásával is – inkább show-szerű elemekkel igyekeztek olyanokat a nézőtérre csábítani, akiket egy hagyományos előadás nem feltétlenül vonzott volna. A szakember bízik benne, hogy az idei Tosca, melyet válogatott operaénekesi gárda mutat be, a korábbi évekhez hasonlóan népszerű lesz.