Júliustól indulhatnak a charterek a tengerparti üdülőhelyekre

Forrás: turizmus.com

 2020. június 01. 11:12

Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve, július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre.

A világjárvány miatt bevezetett korlátozások jelentősen érintették a külföldi utazásokat, a teljes turisztikai szektor, ezen belül az utazási irodák helyzetét. A járvány miatt tavasz óta az utazási szolgáltatók, a légitársaságok, a hajótársaságok gyakorlatilag leálltak, az utazások teljesítése lehetetlenné vált – fogalmaz közleményében Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A május 27-én megjelent kormányrendelet kimondja: az utazási irodák kiadhatnak 2021. augusztus 31-ig felhasználható utalványt a járványhelyzet miatt nem teljesített utazások, illetve leelőlegezett, vagy teljes egészében befizetett utazási csomagok, utazási szolgáltatások ellenértékéről.

Július elején elindulhatnak a charterjáratok a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre

Fotó: pixabay

Nem változott az utas által kezdeményezett lemondás szabálya. Ilyen esetben továbbra is csak akkor köteles teljes mértékben visszafizetni a befizetett előleget az utazásszervező, ha az adott országot a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja.

Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadóak. Az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak – mutat rá a közlemény.

A kormányrendeletben meghatározott esetekben és az ott részletezett formában kiállított utazási utalványokra az utazásszervező vagyoni biztosítéka fedezetet nyújt – emeli ki a MUISZ.