Júliustól megnyílnak a határok Közép-Európában a turisták előtt?

Forrás: turizmus.com

 2020. május 05. 17:22

A DZT vezérigazgatója és a cseh külügyminiszter is arra számít, hogy júliustól átjárhatók lesznek a határok Németország és a szomszédos államok között.

Május 4-én a berlini SKAL Klub kezdeményezésére került sor a német nyelvterület több SKÅL Klubjának videokonferenciájára, amelyen a bécsi SKÅL színeiben Kovács Balázs, a GD Consulting tulajdonosa is részt vett.

A videokonferencián Petra Hedofer, a DZT vezérigazgatója reálisnak tartotta, hogy legkésőbb a nyári főszezonra megvalósuljon a Németországon belüli utazási szabadság, illetve bilaterális alapon ugyanez a legtöbb szomszédos országgal helyreállhasson – olvasható a GD Consulting honlapján.

Júliustól beindulhat a turizmus a régió országai között?

Fotó: 123rf.com

Ausztriában a szakmai beszélgetéseket, turisztikai híreket továbbra is a nyári főszezonban a mozgástér és a lehetőségek feltérképezése határozza meg. A német szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntag május 3-ai számában óvatosságra int az határok túl gyors megnyitásától Ausztria felé. Ugyanakkor kijelentette, hogy senki sem akarja a szükséges időnél hosszabb idei zárva tartani a határokat, de fokozott óvatosságra van szükség.

A cseh külügyminiszter az állami cseh hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy júliustól megnyithatónak tartja Csehország határait Németország, Ausztria, Szlovákia és Lengyelország felé. Ausztria és Szlovákia felé a megbeszélések kellőképpen előrehaladottak – jelezte a cseh diplomácia irányítója.

Az osztrák és horvát hírügynökségek beszámolói alapján a tip szaklap arról tudósított, hogy az osztrák, magyar, horvát, szlovén, cseh és a német kormányfők az EU-csúcs keretében egyeztettek a turizmus nyári lehetőségeiről.

Szorgalmazták, hogy a járvány megfékezése területén sikereket elért országok egy közös korona-standardok alapján törekedjenek arra, hogy a határokat egymás között megnyithassák turisztikai célból.

Korábbi nyilatkozatok alapján Ausztria turisztikai minisztere Németországot és Csehországot nevesítette azon országcsoport körében, amelyek között legelőször beindulhat a turisztikai forgalom.

Az osztrák külügyminiszter április 27-én megerősítette, hogy a turisztikai célú határnyitásokat az érintett országokkal összehangoltan fogják megtenni.

Egy friss hír pedig arról szól, hogy Szlovénia és Horvátország is megtesz mindent azért, hogy állampolgáraik a nyáron már szabadon utazhassanak a szomszédba.