Június 15-től jöhet az uniós zöld útlevél

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. március 29. 09:59

A közös uniós egészségügyi igazolás, az ún. zöld tanúsítvány június 15-től lesz érvényes digitális és papír változatban is mind a 27 tagállam számára – közölte Thierry Breton, az Európai Uniós belső piacért felelős biztosa.

A QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog a tulajdonos neve, születési dátuma, az útlevele száma, illetve az, hogy kapott-e oltást és hogy milyen típusút, valamint, hogy átesett-e a fertőzésen és vannak-e antitestjei. Aki nem kapott oltást és nem is volt beteg, annak a PCR-teszt eredménye szerepel majd az igazoláson – mondta el a biztos az RTL francia rádióban az MTI tudósítása szerint.A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező. A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz, s a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság. Thierry Breton szerint az a cél, hogy "ismét együtt tudjunk élni kockázatmentesen, és hogy "nyitni tudjunk".

Az uniós zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz

Fotó: 123rf.com

A biztos megerősítette, hogy az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus-elleni kollektív nyájimmunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően. "Megvan a kapacitásunk arra, hogy a negyedév végéig legyártsunk és leszállítsuk európai honfitársaink számára az ígért 360 millió dózist, július végéig pedig mintegy 420 milliót." Hozzátetette, a tagállamok feladata, hogy az oltás kampányt felgyorsítsák a következő három és fél hónapban. "Ez az ára annak, hogy legyen idén turistaszezon, amely remélem ugyanolyan lesz, mint a tavalyi, ami végülis nem is volt annyira rossz a körülményekhez képest" – vélte az uniós biztos.

Az Európai Bizottság március 17-én terjesztette elő a zöld tanúsítvánnyal kapcsolatos javaslatát. A tervezet  szerint a tagállamok maguk dönthetik majd el, hogy az uniós engedéllyel rendelkező vakcinákon kívül milyen más vakcinákra adnak mentességet a belépésnél a teszt vagy a karantén alól.