Június 17-től még több vonat és busz szolgálja ki a balatoni turizmust

Forrás: turizmus.com

 2023. június 14. 11:53

Az elmúlt években megszokott, főváros és a Balaton közötti járatokon kívül közvetlen vonatok indulnak az ország Kelet-, Délkelet-Magyarország vármegyeszékhelyeiről a Balatonra, valamint a korábbi években még nem létező új viszonylatok is kényelmesebbé, gyorsabbá teszik az utazást a nyaralók számára.

Június 17-én, szombaton életbe lép a MÁV-Volán-csoport nyári főszezoni menetrendje. A magyar tengerhez utazókat sűrűbb közlekedéssel és magasabb színvonallal kiszolgáló menetrend augusztus 27-ig lesz érvényben, és a szeptember végéig tartó utószezoni menetrend követi majd - tájékoztatott a MÁV-Volán Csoport.

Kiss motorvonatok Siófoknál

Fotó: MÁV-Volán Csoport

Bővül a balatoni közlekedésben a légkondicionált InterCity-kocsik száma, több korszerű FLIRT és KISS motorvonat áll forgalomba, valamint az idén 75 éves Utasellátó fedélzeti szolgáltatásait is igénybe lehet venni a déli és az északi partra tartó számos InterCity-n.

Új menetrendet vezet be a Volánbusz az ország több térségében, köztük a Balaton vonzáskörzetében is, kedvezőbben lehet megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből is. Bővül Balaton-felvidéken, a Káli-medence térségét érintő éjszakai járatok köre is.

A vakáció ideje alatt várható jelentős utasforgalom miatt kiemelten fontos, hogy az utasok lehetőleg elővételben, akár napokkal az utazás előtt vegyék meg a jegyeket. A csoportok, kerékpáros csoportok pedig legalább egy héttel előre jelezzék utazási szándékukat a kocsik, ülőhelyek és átszállások leszervezése miatt - olvaható a cég közleményében.

Július elsejétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz.

„Idén a nyaralók többségének egyértelműen a MÁV-Volán-csoport kínálja a legnyerőbb megoldást a Balatonhoz való eljutásban. Ehhez természetesen nagyban hozzájárul az, hogy július elsejétől immár országbérlettel is igénybe vehetők lesznek a helyjegyköteles vonatok, köztük az InterCity-k.

Kibővített járműparkkal és megerősített létszámmal készülünk a balatoni nyárra, de ahhoz, hogy mindenki utazása zökkenőmentes legyen, az utasok együttműködésére is szükség van. Fontos, hogy az utasok lehetőleg időben, elővételben váltsák meg a jegyüket, ennek legkényelmesebb és leggyorsabb módja a MÁV mobilalkalmazás használata a jegyváltásho." – hangsúlyozta Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport operatív vezetője.

Az elmúlt években a MÁV-Volán-csoport jelentős fejlesztéseket valósított meg a balatoni közlekedésben. Ezek jelentős részét az idei évre is áthozza, azonban a főszezonban, szombattól további újdonságok is várhatók.

Június 17-től Budapest és a Balaton déli partja között háromféle, sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: az óránkénti váltásban induló, étkezőkocsival és kerékpárszállítási lehetőséget is biztosító Balaton és a nagy befogadóképességű kerékpárkocsit is szállító Tópart InterCity-vel, valamint a kétóránkénti, korszerű, alacsonypadlós, klímás FLIRT motorvonattal közlekedő Déli->Parti InterRégió vonattal.

A Szob és Fonyód közötti, nagy népszerűségnek örvendő Jégmadár expresszvonat közlekedése bővül, július 10-től augusztus 20-ig munkanapokon is közlekedni fog, KISS motorvonattal.

A hétvégi csúcsidőben, vasárnap esténként mentesítő KISS motorvonatok (nagykapacitású, alacsonypadlós és légkondicionált) indulnak a déli partról, az Esti Csók InterRégió Fonyódról, míg a Napfürdő InterRégió Balatonszemesről Budapestre.

A főváros és a Balaton északi partja között is háromféle, kétóránként közlekedő vonattal lehet utazni: a magyar gyártású IC+ kocsiban 1. osztállyal, prémium és bisztró szakaszokkal, továbbá nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival is rendelkező Kék Hullám InterCity-vel Budapest és Tapolca között. Budapest és Balatonfüred közt pedig a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is vontató Vízipók InterRégióval és a korszerű motorvonattal járó Katica InterRégióval.

Szombattól a keleti, dél-keleti országrész nagyvárosaiból is közvetlen vonatok segítik az utazást a magyar tengerhez. Új közvetlen járat indul a Dél-Alföldről a Balaton északi partjára a hétvégi napokon. A Csabai Tekergő sebesvonat Békéscsaba, Mezőtúr és Szolnok érintésével közlekedik Balatonfüreden át Tapolcára.

Idén is közlekedik a Miskolcot, Füzesabonyt és Hatvant a déli parttal összekapcsoló Ezüstpart, valamint a Szegedet és Kecskemétet Balatonszentgyörggyel összekötő Aranyhíd expresszvonat. A Záhony, Miskolc és Szeged felől a déli partra közlekedő expresszvonatokon bevezeti a MÁV-START az 1. osztályú szolgáltatást, mely magasabb komfortot és kényelmesebb utazást biztosít.

A Nyíregyháza és Siófok között közlekedő Panoráma expresszvonat menetrendje és megállási rendje is előnyösen módosul: a vonat korábban érkezik a Balatonra és később indul vissza, így akár egynapos utazásra is alkalmas lehet.

Az ország nyugati részéről is bővül az eljutási lehetőség a tóhoz. Új, nagy utaskapacitású közvetlen vonatpár közlekedik a főszezon minden napján Győr és Keszthely között, Tanúhegy sebesvonat néven.

A Helikon InterRégiók Győrt kötik össze - a Balaton nyugati partját érintve – Kaposvárral és Péccsel. Pécs és Dombóvár térségéből ajánlott a naponta járó Fenyves sebesvonatot igénybe venni, amely szintén a magyar tenger nyugati partjával (Keszthelyig) teremt kapcsolatot. Keszthely és Szombathely között pedig a Lesence sebesvonat bővíti naponta az eljutási lehetőségeket. Szombathely és a Balaton északi partja között emellett egyes meghosszabbított útvonalú Kék Hullám InterCity vonatokkal is lehet utazni.

A Bagolyvonatok az idei nyáron is a szórakozás utáni biztonságos eljutást szolgálják majd a déli parton naponta, péntek és szombat éjszakánként pedig az északi parton is.

A tavalyihoz hasonlóan, a főszezonban étkezőkocsik közlekednek a Budapest és Keszthely közötti Balaton InterCity vonatokban, melyekben az idén 75 éves Utasellátó biztosítja a szolgáltatást. Az északi partra tartva vagy onnan elutazva pedig a Kék Hullám InterCity-k első osztályú IC+ kocsijaiban található bisztróban lehet könnyen elfogyasztható ételeket, italokat rendelni.

A megnövekedett utasforgalomra felkészülve a balatoni InterCity vonatok expresszvonati részében és az expresszvonatokon idén is kötelező a helyjegy váltása a garantált ülőhely és a kényelmes utazás érdekében.

Egész nyáron igénybe lehet venni a már megszokott Balaton 24 és 72 napijegyeket, de már nem újdonság a MÁV-START Balaton Okosjegye sem, a biciklisek számára pedig változó árazású, a kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok esetében sokkal olcsóbb tarifát kínálnak.

 

A Volánbuszt érintő kiemelt nyári újdonságok

Június 17-től új menetrendet vezet be a Volánbusz az ország több térségében, köztük a Balaton vonzáskörzetében is: változik a Veszprém—Balatonalmádi—Balatonfüred települések által határolt terület autóbuszvonalain a menetrend. Ennek köszönhetően a járatok a hét minden napján ütemes menetrend szerint indulnak és az eddiginél több közvetlen kapcsolatot biztosítanak az érintett térségek nagyobb településeihez és a vasúti járatokhoz. A nyári menetrend bevezetésétől Volánbusz járatokkal kedvezőbben lehet megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből. Bővül Balaton-felvidéken, a Káli-medence térségét érintő éjszakai járatok köre is.

Valamennyi Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Balatonalmádi térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint közlekedik majd a hét minden napján. A Balaton északi partjának érintett települései és Veszprém között egész nap egyenletesen, napközben alapvetően 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, 10-15 percenként közlekednek majd az autóbuszjáratok. Rendszeres vasúti csatlakozások jönnek létre Veszprémben, Alsóörsön és Balatonalmádiban, továbbá bővülnek a csatlakozások az autóbuszok között is.

A nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő napokon továbbra is közlekednek éjszakai járatok Veszprém és Balatonfüred, illetve Veszprém és Balatonalmádi–Balatonkenese–Siófok között.

Új éjszakai járatokat közlekedtet a Volánbusz a nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő éjszakákon a Káli-medence térségét érintő viszonylatokban Tapolca és Révfülöp, valamint Alsópáhok—Hévíz—Keszthely és Badacsonytomaj között.

Az új éjszakai járatok Badacsonytomaj, illetve Révfülöp vasútállomásokon csatlakozást biztosítanak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.