Június 20-tól lezárás lesz a budai alsó rakparton, így lehet majd közlekedni

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. június 13. 14:22

Június 20-tól várhatóan két hónapra lezárják a Lánchíd felújítási munkálatai miatt a budai alsó rapkart Döbrentei tér és Halász utca közötti szakaszát, ugyanakkor ebben az időszakban a pesti alsó rakparton a hét minden napján, így hétvégente is lehet majd gépjárművel közlekedni – közölte a BKK.

Horváth László, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházási igazgatója a múlt csütörtöki bejáráson.elmondta, a híd alját érintő felújítási munkálatok miatt az állványzatot be kell hozni a rakpart fölé, és ez nem tesz lehetővé a gépjárműforgalom fenntartását.

A budai alsó rakparton gépjárművel közlekedőknek fel kell majd hajtaniuk a Halász utcai, illetve a Döbrentei térnél lévő felhajtónál.

Mint mondta, a Lánchíd rekonstrukciója a megszabott határidőn és a biztosított költségkereten belül zajlik, újratervezésre nem volt szükség. Közlése szerint az év végéig az útpálya elkészül, a híd teljes felújítása jövő őszre befejeződik.

A BKK jövő őszre ígéri a Lánchíd felújításának befejezését

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A BKK a felújítás részleteiről beszámoló közleménye szerint a budai hídfőnél a kivitelező szakemberei átépítik a partközeli – a rakparti forgalom mellett eddig hozzáférhetetlen – szerkezeti részeket, illetve kijavítják az acélszerkezeten lévő hibákat. Csak ezután tudják ezen a szakaszon is a helyükre emelni és beépíteni a régi vasbetont váltó új acél útpályát, valamint a járdát alkotó acélelemeket. Emellett kicserélik a magasságkorlátozást figyelmen kívül hagyó járművek miatt korábban megsérült szélrácsokat, végül elvégzik a korrózióvédelmi munkákat is.

Ehhez át kell építeni és munkaszintre süllyeszteni a felújításhoz használt állványzatot a rakparti útpálya felett, így június 20-tól augusztus közepéig ideiglenesen lezárás lesz az érintett szakaszon. Erre azért van szükség, mert az útpálya fölé eső szerkezeti munkákhoz szükséges munkatér a közúti űrszelvénybe lóg, így az állványzat alatt nem férnek el biztonságosan a járművek.

A BKK közleménye szerint Óbuda felől, déli irányba a Halász utcáig haladhatnak a gépjárművel közlekedők. Ott fel kell hajtaniuk a Fő utca irányába, majd a Fő utca – Alagút – Alagút utca – Attila út – Krisztina körút – Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon, vagy a Fő utca – Lánchíd utca – Apród utca – Krisztina körút – Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon haladhatnak.Felhívták arra is a figyelmet, hogy a Halász utcai felhajtó szűk kapacitása miatt a Margit hídnál sem lehet majd lehajtani déli irányba az alsó rakpartra.

Északi irányba a Döbrentei térig lehet közlekedni. Onnan az Attila út irányába haladhatnak tovább a gépjárművel közlekedők az Attila út – Alagút utca – Alagút – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart, vagy az Attila út – Lánchíd utca – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart útvonalon, és a Halász utcától térhetnek vissza a budai alsó rakpartra, A teherforgalomnak érdemes az Árpád híd – Hungária-gyűrű – Rákóczi híd útvonalon közlekednie.

A Halász utca és a Döbrentei tér közötti rakpartszakasz ideiglenes lezárásának ideje alatt a pesti alsó rakpartot nem nyitják majd meg hétvégente a gyalog vagy mikromobilitási eszközzel közlekedők előtt.

A budai rakpart lezárásának időszakában a pesti alsó rakparton hétvégente is lehet majd gépjárművel közlekedni

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A BKK tudatta azt is, hogy már szerkezetkész állapotban vannak a hídfőkben lévő aluljárók, a betonozási, vasszerelési és szigetelési munkák után a budai aluljáróban a burkolat alatti elektromos védőcsövek lefektetésénél tartanak a szakemberek. Folyamatban van a pesti oldalon a 2-es és 2M villamosvonal melletti kőfelületek tisztítása, valamint javítása: először a falfirkákat távolítják el ott, ahol a védőtávolság ezt lehetővé teszi, és a szakemberek munkája nem zavarja a közösségi közlekedést.

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött el az A-Híd Zrt. kivitelezésében.