Június végéig eladhatják az olasz nemzeti légitársaságot

Forrás: turizmus.com

 2022. május 12. 12:10

Az olasz állam június végéig akarja lebonyolítani az ITA Airways többségi részesedésének eladását.

Május 23-ig kell a három potenciális vevőnek benyújtania a vételi ajánlatot az Alitalia utódjára, az ITA Airwaysre – jelentette be Daniele Franco pénzügyminiszter kedden az olasz parlamentben. Az ügyletet június végéig le akarják bonyolítani.

A Lufthansa és az MSC Group olasz-svájci hajózási és logisztikai óriásvállalat társulása mellett a Certares befektetési alap – Delta Air Lines – Air France–KLM konzorcium és a Wizz Airben is részesedéssel bíró amerikai Indigo Partners versenyeznek a légitársaságért. Az olasz államnak, amely 2020 márciusában vette át az Alitaliát és az ITA Airwaysnek is tulajdonosa, az ügylet után is lesz kisebbségi részesedése a cégben – írja az aero.de.

Franco szerint a megállapodás előfeltétele, hogy a jövőben az ITA legalább 51 százaléka európai cég tulajdonában legyen. Ezen túlmenően az fog dönteni, hogy melyik ajánlat a legjobb pénzügyi és jogi szempontból, de az is, hogy melyik biztosítja a legelőnyösebb kilátásokat az ITA Airways mint nemzetközi légitársaság jövőjére nézve, illetve az alkalmazottak számára.

Az olasz állam legkésőbb június végéig eladná a tavaly óta működő légitársaságot

Fotó: ITA Airways

Ugyan az első jelentkezők, a Lufthansa és az MSC már idén januárban jelezték, hogy érdeklődnek az olasz légitársaság iránt, egészen az elmúlt hétig tartott, mire az ITA betekintést nyújtott a három vevőjelöltnek a könyveibe.

Az ITA Airways 2021. október 15-én kezdte meg működését, egyelőre viszonylag kis flottával és alacsony számú személyzettel.