Június végére nyílhat meg az összes határ az uniós országok között

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. június 05. 21:26

Július elejétől, megfelelő óvintézkedések bevezetésével, meg lehet nyitni az Európai Unió külső határait, miután a közösségen belüli határzárakat június végig feloldottuk – jelentette ki a belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek pénteki videokonferenciáján.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a külső határok megnyitásának fokozatosan kell megtörténnie és a folyamatot uniós szinten össze kell hangolni – mondta Ylva Johansson.

A belső határzárak feloldásáról azt közölte, hogy a társadalmi és fizikai távolságtartásra továbbra is szükség van. Hozzátette: az egészségügyi hatóságok szerint nincs egyértelmű indok az Európai Unión belüli utazások további korlátozására, sem a határátkelőkön végzett ellenőrző intézkedésekre.
Leszögezte, hogy a legtöbb tagállam június közepétől feloldja az unión belüli határzárait, azonban tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek még nem állnak készen erre.

A legtöbb tagállam június közepétől feloldja az unión belüli határzárait

Fotó: 123rf.com

Az Európai Unió területére való beutazás tilalma június 15-éig van érvényben, amit az uniós biztos szerint nagy valószínűséggel július elejéig meg fognak hosszabbítani.