Kalauz nélküli vonatokat indít a MÁV, de a jegyeket szúrópróbaszerűen ellenőrzik

Forrás: turizmus.com

 2024. április 06. 14:40

A MÁV-Start Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatai pilot jelleggel jegyvizsgáló nélkül közlekednek április 7-től. A két hónaposra tervezett tesztelési, majd pedig értékelési folyamatot követően várhatóan számos elővárosi és vidéki vonalra is kiterjeszti a MÁV az újítást.

A március 1-jén bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, így már nem szükséges az állandó jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon. Ez immár lehetővé teszi a kalauz nélküli vonatközlekedés tesztelését a budapesti elővárosi forgalomban. Elsőként a Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os járatokon próbálja ki a MÁV, hogy az utasok és az eddiginél több feladatot ellátó mozdonyvezetők szempontjából mivel jár a – Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban már megszokott – korszerűsítés.

A vasúttársaság a mostani tapasztalatok alapján dönt a kiterjesztésről, amennyiben szükséges, akkor előtte finomhangolást is végez. Az utasok biztonsága továbbra is a legfontosabb, így csak olyan viszonylatokon vezetik be, ahol minden feltétel adott a kalauz nélküli közlekedéshez – áll a közleményben.

mavstart_kalauz

Szúrópróbaszerű jegyellenőrzések továbbra is lesznek a vonatokon

Fotó: MÁV

A kiindulási állomásról, illetve minden nagyobb forgalmú állomásról történő indulást követően felhívják az utasok figyelmét arra, hogy az adott vonat kalauz nélkül közlekedik és jelzik azt is, hogy vészhelyzet esetén használják az ajtók mellett elhelyezett vészhívót. Ez hasznos akkor például, ha egy utas rosszul lesz, vagy egyéb módon nem észlelhető műszaki rendellenességet észlel, ugyanis a vészhívó segítségével lehet a kapcsolatot a mozdonyvezetővel felvenni, aki azonnal intézkedik.

A vasúttársaság felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy szúrópróbaszerű jegyellenőrzések továbbra is lesznek a vonatokon. A pilot időszak első egy hónapjában, a május 5-ig tartó átmeneti türelmi időszakban a kalauz nélkül közlekedő S76-os vonatok esetében a menetjegy, bérlet vagy érvényes utazásra jogosító okmány nélkül felszálló utasok számára a jegyellenőrzések során 2600 forintos pótdíjat számít fel a MÁV a menetjegy árán kívül, ha a felszállás helyén volt jegyvásárlási lehetőség. Május 6-tól viszont minden jegy, illetve bérlet nélküli vagy díjmentes utazási jogosultságot igazolni nem tudó utasnak 25 ezer forintos pótdíjat kell fizetnie a jegy árán felül.

 

Bővül a mozdonyvezetők feladatköre

A mozdonyvezetők az eddigi feladataikon kívül ellátják az élőszavas utastájékoztatást a motorvonat hangosbemondó berendezésén keresztül, amikor automatikus információközlésre nincs mód valamilyen rendkívüli helyzet vagy forgalmi okból történő megállás során. Indulás előtt a visszapillantó tükrök, illetve a kamerarendszer segítségével ellenőrzik az utasok biztonságos fel- és leszállását. A fogyatékossággal élő vagy mozgásukban korlátozott utasok be- vagy leszállítását segítik a kerekesszék-emelő berendezés kezelésével.