Kambodzsa a világ legjobb turisztikai célpontja

Forrás: turizmus.com

 2016. július 20. 11:44

Kambodzsát választotta a világ legjobb turisztikai célpontjának a 2016-os évre az Európai Turisztikai és Kereskedelmi Bizottság (ECTT) – tájékoztatott Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi képviselője.

A 30 nevezett ország közül „Kambodzsa: A csoda országa – Ahol istenek és királyok építik a világot” pályázata nyerte el az éves díjat, amely jelentős mértékben hozzájárul a Királyság turisztikai, kulturális és gasztronómiai vonzerejének növeléséhez Közép-Kelet-Európában.

 

A díjátadó ünnepséges jelen volt a teljes királyi kormány, s többek között beszédet tartott Hun Szen miniszterelnök és Thong Khon idegenforgalmi miniszter.

Kambodzsa gazdag kulturális és történelmi hagyatéka külön említést érdemelt – a 11. századi Preah Vihear Templom és an Angkor Régészeti Park az UNESCO Világörökség része.

„Kambodzsa egy teljesen biztonságos és felejthetetlen úti cél” – mondta Anton Caragea, a 28 országot magába foglaló ECTT elnöke, aki szakmai tevékenységei mellett, komoly tudományos munkássággal is büszkélkedhet.

 

A magyar utazók által már jól ismert délkelet-ázsiai ország számos kiemelkedő turisztikai lehetőséggel rendelkezik. A 450 kilométeres tengerpart 4 délnyugati tartományon halad keresztül, s az országban 23 tájvédelmi körzet is található. A 2015-ös évben az országban 4.8 millió turista járt, a Turisztikai Minisztérium tájékoztatása szerint az ebből származó bevételük több mint 3 milliárd USA dollár volt. Sárdi Rudolf elmondta, hogy évente fokozatosan emelkedik az odautazó magyarországi turisták, üzletemberek és beruházók száma. Az idegenforgalom és más fontos szektorok (pl. agrárium, kereskedelem, stb.) évente átlagban 2500 magyar utazót vonz a Királyságba. Az ország nemzetközi láthatóságát és hazai promócióját az is elősegíti jelentős mértékben, hogy hazánk Külkereskedelmi és Külgazdasági Minisztériuma a gazdaságdiplomáciai tendenciák fontos elemeként tekint Kambodzsára kereskedelmi és felsőoktatási együttműködési területek tekintetében.

Kambodzsa turizmusában és annak fejlesztésében óriási potenciál rejlik: „Kambodzsának, a világ legjobb turisztikai célpontjának, élnie kell – és élni is fog – ezzel a tökéletes lehetőséggel és a ráirányuló reflektorfénnyel, hogy minél több befektetőt vonzzon a „Csoda Királyságába” érkezők kiszolgálására. Ezen célok megvalósítása érdekében Kambodzsa nemzeti fuvarozója, a Cambodia Angkor Air lokális és regionális járataival is megkönnyíti az utazást” – vélekedik Sárdi Rudolf.

Kambodzsa Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi képviseletét 2015 októberében nyitotta meg ünnepélyes keretek között Thong Khon.