Új repülőtérről közelíthető meg a délkelet-ázsiai ország világöröksége

Forrás: turizmus.com

 2023. október 19. 10:39

Kambodzsa legújabb és legnagyobb repülőtere a héten nyílt meg a kereskedelmi forgalom előtt az ország északnyugati részén. A Siem Reap-Angkor Nemzetközi Repülőtér mostantól az ország egyik legnépszerűbb turisztikai helyszínének, az UNESCO által jegyzett Angkori Régészeti Parknak a fő kapuja.

Hétfőn reggel a thaiföldi Bangkok Airways járata szállt le elsőként az új repülőtéren, amely mintegy 40 kilométerre található az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Angkortól.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által kijelölt SAI kódot használó repülőtér a Siem Reap Nemzetközi Repülőteret (REP) váltja fel, amely először 1932-ben nyílt meg.

Az új repülőtér egyfajta kapuként szolgál az Angkori Régészeti Parkba

Fotó: 123rf.com

 

Az új repülőteret – amelyet Kína a „Övezet és Út" kezdeményezés részeként finanszírozott mintegy 1,1 milliárd dollárból – évi 7 millió utas fogadására tervezték, ez 2 millióval több, mint elődjének kapacitása.

A repülőtér hivatalos honlapja minimális információt nyújt az új létesítményben elérhető szolgáltatásokról, üzletekről és éttermekről, ugyanakkor a teljes menetrend elérhető az induló és érkező járatokról – írta meg a CNN.

A kambodzsai turisztikai minisztérium által közzétett adatokból kiderül, hogy 2023 első nyolc hónapjában 3,5 millió nemzetközi turista érkezett az országba. Ez 250,8 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest, de 19,7 százalékos csökkenés 2019-hez képest, mielőtt az ország lezárta volna határait a világjárvány miatt. Kambodzsa 2022 márciusában nyitotta meg határait újra a turisták előtt. Az ország az idei év végéig körülbelül 4,5-5 millió turista fogadására készül.