Kamu véleményekért büntetik a Tripadvisort

Forrás: turizmus.com

 2019. július 24. 16:40

100 ezer eurós büntetés megfizetésére kötelezte a bíróság Olaszországban a Tripadvisort az értékelésekkel kapcsolatos hamis információk terjesztése miatt.

Az ítéletben aggályosnak nevezték a Tripadvisor néhány állítását, amelyek „alkalmasak arra, hogy egy átlagos internetfelhasználóban hamis meggyőződést alakítsanak ki a megjelentetett értékelések megbízhatóságával és valódiságával kapcsolatban” – olvasható az eturbonews.com cikkében. A Tripadvisornak 100 ezer eurós büntetést kell fizetnie.

Egy több éve tartó vita végére került pont

Fotó: pixabay.com

Az eredeti ügy 2014-ben kezdődött, amikor a versenyhivatal a Fogyasztók Nemzeti Szövetsége és a Federalberghi – az olasz szállodaszövetség – bejelentésére bírságot rótt ki az utazási platformra. A Tripadvisor nem fogadta el a döntést, csak most kerül pont az ügy végére.

A Federalberghi korábban is azt kérte, hogy a weboldalakon kizárólag olyan értékeléseket lehessen megjelentetni, amit létező emberek írnak valós tapasztalatok alapján.

Az olasz szállodaszövetség célja most is változatlan, ezért is üdvözölte a mostani döntést, amivel az ágazat közelebb kerülhet a hamis értékelésekkel beszennyezett rendszer megtisztításához.

Úgy tűnik, Olaszország ebbe az irányba halad. Néhány hónapja a leccei bíróság bűnténynek minősítette azt, amikor valaki hamis értékelést ír álnéven, és kilenc hónapos börtönbüntetést szabott ki az egyik elkövetőre.

A Federalberghi ugyanakkor kételyeinek is hangott adott. „A bíróság munkája dicséretes, de aligha tud rendet tenni egy fénysebességgel változó piacon. Elég, ha arra gondolunk, hogy öt évet kellett várni arra, hogy egyetlen vitás kérdésben döntés szülessen” – jegyezték meg.