Kanada 2022-ig meghosszabbítja az óceánjárók tilalmát

Forrás: turizmus.com

 2021. február 08. 14:32

A súlyosbodó koronavírus-járvány miatt Kanada 2022 februárjáig meghosszabbította a tengerjáró hajók belépésére vonatkozó tilalmát. Ez olyan, népszerű utazási célpontokat is érint, mint a Szent Lőrinc-folyó és Brit Columbia tartomány.

A kanadai kormány bejelentette, hogy 2022. februárjáig meghosszabbította annak az intézkedésnek a hatályát, amelynek értelmében a 100 főnél többet szállító személyszállító hajóknak tilos belépniük az Északi-sarkvidék parti vizeire, továbbá tilos a turistahajók közlekedési a kanadai folyókon - számol be a témáról a CNN Travel. A tiltás felülvizsgálatára akkor kerülhet sor, ha jelentősen javulna a járványhelyzet.

Omar Alghabra, a kanadai közlekedésügyi miniszter szerint "a kanadaiak továbbra is mindent megtesznek a COVID-19 terjedésének csökkentése érdekében, a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy Kanada közlekedési rendszere biztonságban maradjon.” A miniszter szerint a tengerjáró hajókra és a kedvtelési célú vízi járművekre vonatkozó ideiglenes tilalmak elengedhetetlenek ahhoz, hogy továbbra is megvédjék az ország legkiszolgáltatottabb lakóit.

A tilalom meghosszabbítása azonban nemcsak Kanadát, hanem az USA-hoz tartozó Alaszkát és Washington állam fővárosát, Seattle-t is érinti, a földrajzi közelség és a szigorú amerikai tengeri szabályok miatt.

A tengeri közlekedésről szóló törvény ugyanis csak az Egyesült Államok lobogója alatt közlekedő hajók számára engedélyezi az utasok közvetlen szállítását egyik amerikai kikötőből a másikba. Mindenki másnak meg kell állnia közben egy külföldi kikötőben.

tengerjaro_123rf

Az óceánjárók kitiltásának meghosszabbítása komoly bevételkiesést okoz Kanadán túl Alaszkában és Seattle-ben is

Fotó: 123rf.com

A nagy hajótársaságok azonban sokszor más országokban regisztrálják óceánjáróikat, nem az Egyesült Államokban. A Carnival hajóinak legtöbbje például Panamában van bejegyezve, míg a Holland America központja Seattle-ben van ugyan, de egységei Hollandia zászlaja alatt hajóznak. Tehát a törvény értelmében, ha egy tengerjáró hajó (amely külföldön van bejegyezve) Seattle-ből indul Alaszkába, először meg kell állnia egy kanadai kikötőben. Ezt azonban a koronavírus miatt bevezetett szigorú szabályozás miatt Kanada most nem engedélyezi. Így a döntés nemcsak Kanadát, hanem az Alaszkába utazókat is érinti, illetve azokat a hajótársaságokat, amelyek nem az Egyesült Államokban regisztrálták magukat.Alaszka kongresszusi képviselőcsoportja hevesen reagált a bejelentésre: “Kanada az alaszkai képviselőkkel folytatott egyeztetés nélkül hosszabbította meg az intézkedést, amely megtiltja a 100 embernél többet szállító tengeri hajók belépését a kanadai vizekre. A döntés nemcsak váratlan, hanem elfogadhatatlan is, hiszen a meghozatalánál nem vették figyelembe az alaszkaiakat és a gazdaságukat. Többet várunk kanadai szövetségeseinktől" - szól közleményük. Az alaszkai kikötővárosok számára az újabb éves bevétel elvesztése katasztrofális végkimenetellel járhat. A partvidék legnagyobb városa, Anchorage esetében például az óceánjáró hajók utasai adják a nyári turistaforgalom 40-50 százalékát. A visszaesés ugyanakkor drámai módon érinti majd Seattle gazdaságát is.

Az idei év ugyan nem sok jóval kecsegtet a térség számára, a hajótársaságok már meghirdették 2022. évi programjaikat. A Holland America és a Princess Cruises egyaránt kínál hétnapos, Seattle-Alaszka körutazást, kötelező kanadai megállóval.