A Kanári-szigeteken megelégelték a turisták hadát, tüntetések lesznek

Forrás: turizmus.com

 2024. április 03. 16:07

A Kanári-szigetek öt szigetén április 20-án utcára vonulnak a helyiek, hogy a tömegturizmus ellen tiltakozzanak. A tüntetők szerint a növekvő turistaszám komoly negatív hatással van a mindennapi életükre, jelentős közlekedési dugókat okoz, és a megfizethető lakások hiányához vezet.

Egyszerre tartanak majd tiltakozó megmozdulásokat a szigetcsoport legnagyobb szigetein, Tenerifén, Gran Canarián, Lanzarotén, Fuerteventurán és La Palmán is április 20-án.

A tüntetők a gazdaságpolitika újragondolását követelik, és bírálják a "sikertelen turisztikai és földgazdálkodási modellt". A szervezők hangsúlyozták, nem a "turistafóbia" miatt vonulnak az utcára, azonban a szigetek jelenlegi turisztikai modelljét fenntarthatatlannak tartják, mert számos olyan környezeti problémához vezet, amelyek a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák összeomlását okozzák, és nagyon komoly társadalmi problémákat generálnak – írja az Express.Ilyenek a helyiek mindennapi életére gyakorolt negatív hatások, többek között a közlekedési problémák és a megfizethető lakhatás hiánya is. Emellett a helyiek szerint a turisták növekvő beáramlása, a hosszabb időt a szigeteken töltő nyaralók a közegészségügyi és oktatási rendszereket is terhelik, ami a szigetlakók életminőségének romlásához vezet.

 

A britek vezetik a népszerűtlenségi listát

Tavaly a Kanári-szigeteken minden korábbi rekordot megdöntöttek a nemzetközi turistaérkezések. Összesen 14,1 millió külföldi utazott a szigetekre, több mint egyharmaduk (5,7 millió) brit volt. Ez a szám 2 milliós növekedést jelent 2022-hez képest. A külföldi turisták 2023-ban több mint 20,3 milliárd eurót költöttek, ezáltal a turizmus közvetlen és közvetett hozzájárulása a Kanári-szigetek GDP-jéhez mintegy 35 százalékos.

Strandolók Lanzarote szigetén. Megelégelték a helyiek a sok turistát

Fotó: 123rf.com

Tenerifén a turisták egyharmadát adó britek és a helyi lakosok között az utóbbi hetekben egyre nagyobb a feszültség. A szigetlakók ugyanis azt szeretnék, hogy a mennyiségi helyett a minőségi turizmusra helyezze a hangsúlyt a kanári kormány, és bírálták az "olcsó sört ivó, hamburgerező britek" invázióját. A panaszokra a nyaralók dacos üzenetekkel és megnövekedett foglalásokkal reagáltak a Mail Online cikke szerint.

Az üzletvezetők, vendéglátóipari egységek és szállodák dolgozói aggodalmukat fejezték ki, hogy a tüntetések elriaszthatják az embereket a szigetek látogatásától.

A Kanári-szigetek elnöke, Fernando Clavijo azt kérte a tüntetőktől, hogy maradjanak a józan ész határain belül. Mint fogalmazott, a szigeteken a turizmus a legfőbb jóléti forrás, és "nem szabad zaklatni azokat, akik azért jönnek, hogy élvezzék az úti célt, eltöltsenek itt néhány napot, és a Kanári-szigeteken hagyják a pénzüket".