Káoszt hozott a buszparkoló bezárása a Hősök terén

Forrás: turizmus.com

 2018. június 11. 13:44

A Műcsarnok melletti autóbusz-parkoló váratlan lezárása miatti kaotikus közlekedési helyzet kezd kialakulni a fővárosban.

Naponta 200-250 turistabusz kénytelen ugyanis a Hősök tere és a Kerepesi út között keringeni, ami sokszorosára növeli a dugókat, a károsanyag-kibocsátást és a szálló port a levegőben - írja a NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete), a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) hétfői, MTI-nek küldött közleménye.

Ilyen volt a buszparkoló a Műcsarnok mellett

Fotó: Google Steet View

A helyzet megoldása érdekében egyeztetések kezdődtek a Városliget Zrt.-vel. Naponta közel 18.000 buszos turista fordul meg a Hősök tere és a Városliget környékén. A Műcsarnok mellett évtizedek óta jól működő buszparkolót azonban a Liget projekt építési munkálatai miatt lezárták, s a turistabuszokat a két kilométerre lévő, Népstadion melletti parkolóba száműzték. Azóta naponta 200-250 busz kénytelen a Hősök tere – Koós K. sétány – Dózsa Gy. út – Kerepesi út között keringeni, ami szinte ellehetetleníti a környéken a közlekedést.

A helyzet a turistáknak, a buszosoknak, az autósoknak, a környéken élőknek és a fővárosiaknak is rengeteg nehézséget okoz, ezért az autóbuszos személyszállítók képviseletében a NiT Hungary, továbbá a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIe) egyeztetéseket kezdett a Városliget Zrt. vezérigazgatójával, Gyorgyevics Benedekkel és munkatársaival.

A Liget projekt célja, hogy Budapest egyik legnagyobb turisztikai attrakciójává és célállomásává tegye a Városligetet. Az átépítési munkálatokkal összefüggő„ex-lex” állapot várhatóan 2020-ig határozza meg a Hősök tere megközelíthetőségét.

A közmű-átalakítási munkálatok miatt lezárt buszparkoló pótlására 33 férőhelyes párhuzamos parkolót jelöltek ki a Dózsa György út Verseny utca – Kerepesi út közötti szakaszán. Ez azonban a távolság miatt – és a forgalmi tapasztalatokat is értékelve – nem tekinthető ideális megoldásnak, és nem oldja meg a térre most napi szinten érkező 200-250 turistabusz rövid idejű parkolási gondjait.

2016-ban és most is felmerült a Szabolcs utcai buszparkoló kialakítása, ami a XIII. kerületi önkormányzat kategorikus elutasítása miatt egyelőre nem látszik megvalósíthatónak.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a Városliget Zrt. átlátja a lezárások miatti közlekedési és parkolási problémákat, és érdekelt abban is, hogy a turistabuszok számára a tér közvetlen közelében elegendő számban álljon rendelkezésre az utasok biztonságos leszállítását, felvételét, és a rövid távú várakozást biztosító parkolóhely. Megoldásként az Olof Palme sétányon rendelkezésre álló férőhelyszámok növelése, valamint egyéb javaslatok figyelembevétele is felmerült.

A NiT Hungary már előkészített egy tervezetet, amely a javasolt további, rövid távú megállást biztosító autóbusz-parkolóhelyek kialakításának helyére, illetve más fontos beavatkozási pontokra vonatkozik. A szakmai szervezetek rövid időn belül egy komplex javaslat kidolgozását is vállalták.

A Budapest Közút Forgalomtechnikai Igazgatósága levélben támogatásáról biztosította az Olof Palme sétányon kijelölt le- és felszállóhely hosszának megnövelését, és a Városliget Zrt. egyetértésével intézkedik annak kijelöléséről.

Az Igazgatóság megkérte a szükséges hozzájárulásokat ahhoz is, hogy a Műcsarnok előtti járdaszakasz mellett további három leszállító helyet jelöljenek ki, egyben a buszok hosszabb távú várakozásával kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a Szabolcs utcában ma is lehetőség van az autóbusszal történő parkolásra.