Karácsonyi vásárokba invitál kedvező nemzetközi jegyáraival a MÁV-START

Forrás: turizmus.com

 2015. november 26. 14:49

Az idei adventi időszakban is kedvező áron kínál vasúti utazási lehetőségeket a MÁV-START a környező országok karácsonyi vásáraiba, Advent Eurocity néven pedig mentesítő vonat közlekedik szombatonként, Budapest és Bécs között.

Néhány lehetséges célállomás az évről évre népszerű Bécs mellett: Pozsony, Prága, Brno, Varsó, Krakkó, Drezda, Linz, Salzburg és Graz.

Mintegy hatvanezren utaztak vonattal Bécsbe a tavalyi adventi időszakban, legalább ennyi utasra számít idén is a MÁV-START. A bécsi Christkindlmarkt-ba a Budapestről óránként-kétóránként induló railjet vonatok mellett a kora reggel, illetve este közlekedő EuroNight- és gyorsvonatokkal érdemes utazni. A menettérti jegyek ára 29 eurótól kezdődik, amelyen felül további 10 euró a helyi közlekedés korlátlan használatát is biztosítja. Mivel 2014-ben, az adventi hétvégéken kilencven százalékos telítettséggel közlekedtek a railjetek, a MÁV-START idén is indít mentesítő vonatokat Advent EuroCity néven, ingyenes helyjegyváltási lehetőséggel.

 

Az Advent EC november 28-án, december 5-én, 12-én a Keleti pályaudvarról 7:40-kor indul és a bécsi Hauptbahnhofra fut be 10:24-kor. December 19-én a Keletiből 7:53-kor indul és a Hauptbahnhofon keresztül a Westbahnfofba érkezik 11:21-kor. Bécsből 17:56-kor, illetve december 19-én 17:32-kor indul vissza a magyar fővárosba.

Bécsen kívül három másik, az ünnepek előtt különösen látványos ausztriai városba – Linzbe, Salzburgba és Grazba – is kínál kirándulójegyeket a vasúttársaság. Az adventi zsúfoltságra való tekintettel ezek mellé is érdemes helyjegyet váltani, hogy az utazás még kényelmesebb legyen. Linzbe november 21. és december 24. között érdemes utazni, ebben az időszakban tart nyitva a karácsonyi vásár; oda-vissza útra már 35 eurótól elérhetőek a kirándulójegyek. Naponta hét pár railjet és egy éjszakai vonat közlekedik az osztrák város és Budapest között. Salzburg és Graz – utóbbi a Rába InterCity vonattal, négy napig érvényes kirándulójeggyel – egyaránt 39 eurótól érhető el. A karácsonyi vásárok időszaka ezen a két helyen: november 15-december 15.

A szlovákiai Pozsony november 20-ától január 2-áig vásározik, és a városba oda-vissza 17,5 euróért utazhatunk. Csehország fővárosában, Prágában a program bő egy héttel később, november 28-án kezdődik, de néhány nappal tovább, január 6-áig tart. Ide a menettérti kirándulójegy 49 euróba, helyi közlekedéssel együtt 59 euróba kerül. Az egy útra érvényes SparDay jegyeket a vasúttársaság 19 eurótól kínálja. Aki Csehországba, de Prágánál közelebbi célig utazna, 39 euróért fordulhat meg négy napig érvényes menettérti kirándulójeggyel Budapest és Brno között, a napi 8 pár vonat valamelyikével. A vásárba igyekvőknek november 28. és december 23. között érdemes utazniuk.

Lengyelországban a kedvelt Krakkó (a karácsonyi vásár ott november 27-től december 26-ig tart) fekvőhelyes kocsival 39 eurótól érhető el; a főváros, Varsó pedig éjszakai vonaton –a Metropol-Chopin járattal –, SparNight jeggyel már 29 eurótól. Utóbbi felé fekvő- és hálókocsis lehetőség is rendelkezésre áll, sőt december 13-ától a Varsovia EuroCity járat is újra közlekedik. A karácsonyi vásár január 6-ig látogatható. A németországi Drezda november 26. és december 24. között várja a vásárba vágyókat, akik Magyarországról a Metropol EuroNight és a közvetlen nappali EuroCity vonatokkal juthatnak el Pozsonyon és Prágán keresztül – mindössze 29 eurótól – Szászországba.