Karácsonyig megkaphatják a kártérítést a hurghadai buszbaleset károsultjai

Forrás: MTI

 2013. november 03. 16:43

Remélhetőleg még karácsony előtt megkapják a kártérítést az egyiptomi Hurghadában történt buszbaleset károsultjai és az áldozatok hozzátartozói az egyiptomi biztosítótól - közölte vasárnap a Külügyminisztérium annak kapcsán, hogy röviddel a baleset második évfordulója előtt megszületett a döntés.

Kveck Péter kairói magyar nagykövet vasárnap az MTI-nek azt mondta: az áldozatok és hozzátartozóik nagy összegű kártérítést kapnak. Hozzátette: a megállapodás szerint nem lehet a nyilvánosságra hozni, hogy mekkora összegről van szó.
2011 novemberében a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáitól a repülőtérre, amikor az első busz felborult. A balesetben 11 magyar meghalt, 27 pedig súlyosan megsérült.

A Külügyminisztérium közleménye szerint a magyar nagykövet, a hazai károsultakat képviselő két budapesti ügyvéd, valamint az egyiptomi biztosítótársaság képviselői vasárnap aláírták a kártérítésről szóló dokumentumot Magyarország kairói nagykövetségén. A megegyezés létrejöttét igazoló okiratokat azonnal magyar konzuli hitelesítéssel látták el, amely által azok teljes bizonyító erőt nyertek.
A magyar joggyakorlatban precedens nélküli, rendkívül bonyolult nemzetközi magánjogi tényálláson alapuló ügyet csak hosszadalmas és kitartó tárgyalássorozattal sikerülhetett lezárni. A kairói nagykövet köszönetet mondott az egyiptomi hatóságoknak segítő együttműködésükért - hangsúlyozza a Külügyminisztérium.