Karanténfáradtságból utazási lázba

Forrás: turizmus.com

 2020. november 19. 13:05

Nemigen talál a potenciális magyar utazó olcsó repjegyeket jövő tavaszra és nyárra, miután döbbenetes árrobbanás következett be az európai tőzsdéken november 9-én, amikor alig 20 perc alatt 4-5 százalékot pattantak fel az indexek – olvasható a forbes.hu oldalon.

Mint írják, az utaztatással foglalkozó cégek ennek többszörösével ugrottak. A Lufthansa árfolyama például több mint 25 százalékot ment fel pár perc alatt, a Wizz Air bő 20-at, az Accor SA szűk 20-at. Évtizedenként egyszer ha előfordul, hogy ennyire gyorsan árazzon át a piac szektorokat, most megtörtént: a tőzsde lényegében kikiáltotta a koronavírus-járvány közelgő végét.

A kiváltó ok: a Pfizer és a Biontech bejelentése arról, hogy a közösen fejlesztett védőoltásuk a harmadik klinikai fázisban végzett vizsgálatok szerint 90 százalékban hatékonynak tűnik.

A vakcina jóvoltából rengetegen térhetnek vissza az utazáshoz a jövőben

Fotó: 123rf.com

Egy hét elteltével a konkurens Moderna jelentette be, hogy az ő vakcinája 94,5 százalékban hatásos, és még csak fagyasztani sem kell nagyon, nehogy megromoljon.

Ha a koronavírus európai betörése előttről február 12-ét vesszük bázisnak, pontosan 9 hónap alatt a két ultra fapados árfolyama már nem esett semmit. A Ryanair és a Wizz Air a hétfői ugrásukkal ugyanis eltüntették a teljes „koronás” veszteségüket – írják.

A szállodaláncok között az Accor már csak 27, a Mariott 20 százalékos visszaesésnél tart. Az online szállásközvetítő Booking Holdings a piac szerint a válság másik nyertese lehet, teljesen ledolgozta idei veszteségét, de a Tripadvisor is már csak 18 százaléknál tart.