Karintia – sípályákon innen és túl

Forrás: turizmus.com

 2015. október 14. 22:23

A karintiai üdülés mindig aktív kikapcsolódást jelent. Ausztria legnaposabb tartományának téli újdonságait ismerhettük meg a Kärnten Werbung és az Österreich Werbung közös sajtótájékoztatóján, október 14-én az A38 Hajó kiállítóterében.

Az osztrák tartomány számára fontos a magyar vendég: a nyári 70 ezer, valamint a téli több mint 200 ezer vendégéjszakával Magyarország a harmadik legerősebb küldő piaca a térségnek, ráadásul a tavalyi enyhe visszaesés után idén nyáron már erős, 18 százalékos növekedést regisztráltak a magyar utazók körében.

 

 

 

Lovas szán és tavi wellness

A téli üdülés alatt azonban Karintiában nemcsak a síelés, snowboardozás, vagy túrázás értendő, a vidék még számos további lehetőséget is tartogat a látogatóknak. A Weissensee például Európa legnagyobb természetes jégfelülete. Aki egész egyszerűen csak feltöltődne, és pihenne egy kicsit, az kiadós sétákat tehet a hóborította tájon át vagy részt vehet egy lovas szános kiránduláson, a Katschbergen még téli lovaglásra is lehetőség nyílik.

A romantikára vágyók és a természetbarátok igen kedvelt helyszíne a Lesachtal, amely egy, a Lienzi Dolomitok és a Karnische Alpok között húzódó, érintetlenül hagyott terület lebilincselő túraútvonalakkal.  Aki pedig szívesen bújna újra gyerekbőrbe, és szánkóval száguldozna a hóborította lejtőkön, az nem hagyhatja ki a Dreiländereck 8,4 kilométer hosszú, izgalmas szánkópályáját. A bátrabbak kipróbálhatják a „Ski vor 9”, azaz a 9 óra előtti síelést Franz Klammerrel, az alpesi lesiklás egykor olimpiai bajnokával.

Aki télen is szeretne természetes tavakban fürdeni, ezt nemcsak a Wörthi-tónál évente megrendezett újévi úszás alkalmával teheti meg, hanem a fűtött vizű szállodai tavakban is elmerülhet, a Millstatti-tó, a Wörthi-tó vagy a Turrachi-tó közelében. Ezenkívül érdemes felkeresni a Karintiai fürdőházakat Millstattban és Pörtschachban, ahol a tavi wellness lélegzetelállító kilátással párosul.

 

Villach és a Gerlitzeni Alpok

Karintia második legnagyobb városa a hideg évszakban a fényeivel, a városháza előtti korcsolyapályával, a forralt bor illatával, az adventi időszak meghittségével, valamint kulturális és kulináris élményekkel varázsolja el a látogatóit. Az idei adventi vásár november 20-án kezdődik, és szinte az egész óvárosra kiterjed, hagyományos gyermekprogramjaira – kisállatsimogató, pónilovaglás, bábszínház, krampusz- és busófelvonulás – idén is lehet számítani.

Kevés téli sportrégió egyesít olyan sok szabadidős lehetőséget, mint Villach: síelést kínál a Gerlitzen Alpok és a Dreiländereck síterep, a túrázók és a sífutók a Dobratsch természetvédelmi parkban találnak optimális feltételeket, a Warmbad-Villachban található KärntenTherme Termálfürdő pedig csupán hab a tortán, a fürdő egyik kedvelt programja a szaunázás teliholdkor.

A Gerlitzen Alpok sípályahálózata magában foglal 42 kilométer összhosszúságú, kiválóan karbantartott és valamennyi nehézségi fokozatot felölelő, összesen 25 darab lesiklópályát, valamint 15 kilométernyi természetes állapotú sítúra-útvonalat. A decembertől induló szezon újdonsága a hatüléses családi buborékos felvonó (Wörthersee 6er-Family-Jet) lehajtható időjárásvédő tetővel, ülésfűtéssel, automatikusan záródó üléskorláttal, amely 1.710 méter magasra visz fel.

 

Több mint 23 millió eurós beruházás a Nassfeld síterepein

A karintiai Nassfeld – mely egyike Ausztria top 10 síterületének – több tízmilliós beruházást tudhat maga mögött, melynek következtében 20 hektárral megnövelt pályaterülettel, a legmodernebb szabványnak megfelelő új 6-os sífelvonókkal, valamint még több szálláslehetőséggel indítja a téli szezont. A bővítéseknek köszönhetően a nassfeldi pálya mostanra 300 hektárosra nőtt: 110 pályakilométeren, 30 hegyi felvonóval és lifttel várja vendégeit.

A lesiklópályán kívül szállodai beruházás is történt: újra megnyitották a 100 ágyas 4 csillagos szállodát, az Almhotel Kärntent, a közelében található 4 csillagos Almresort Nassfeld  28 modern apartmannal lett bővítve, a két szálláshelyen így összesen 380 ágy áll rendelkezésre.

A nassfeldi meglepetéseknek koránt sincs végük: „SkiHits for Kids“ mottóval december 4–24. között, valamint 2016. március 12-től az április 10-i szezonzárásig a régió díjtalan síoktatásra és síóvodára is meghívja a gyerekeket, s magyar nyelvű oktatót is biztosít.

Nassfeld további újdonságaiból nem hagyhatjuk ki Manuel Ressi sztárszakácsot, aki nemrég vette át a hermagori „Bärenwirt“ vendéglőt, valamint a tényt, hogy a régió összes síterepe immár ingyen wifivel rendelkezik. Aki pedig havas élményeit koncerttel szeretné mixelni, részt vehet Európa legkeményebb és leghangosabb téli üdülésén, 2016. március 28. és április 3. között ugyanis Nassfel rendezi a világ első Téli Metálfesztiválját, a „Full Metal Mountaint”.

www.kaernten.at