Karpathos, a szenvedélyes görög sziget

Szerző: PR

 2014. június 25. 15:24

A magyaroknak újdonság, a görögöknek azúr tenger gyöngyszeme, a helyieknek a földi paradicsom. Mindez nem más mint Karpathos, a különleges sziget, amelyet az IBUSZ elérhetővé tesz közvetlen repülőjáratával.

Karpathos a vendégszerető helyiek és az újragondolt görög gasztronómia paradicsoma. Az erdős hegyoldalak, az eldugott öblök és az olívaligetek szigete ez, de a világ egyik legszebb strandját és a legjobb görög falatokat is itt érdemes keresni, ugyanis a szigeten bármelyik jellegzetes görög ételt kóstoljuk is meg, a klasszikus ízeket helyi specialitásként újragondolva tálalják elénk.

A sziget nevének utótagját alkotó pathos kifejezése görögül szenvedélyt jelent (pátosz), így aztán a szigetről szóló prospektusok mind arról írnak, hogy Karpathosnak nemcsak az öbleibe, de a gasztronómiájába is könnyű szenvedélyesen beleszeretni.

Karpathos földrajzi fekvésének és történelmének köszönhetően számos kultúra keveredett földjén, a rajta felváltva uralkodó rómaiak és velenceiek éppúgy nyomot hagytak a helyiek népviseletében és gasztronómiájában, mint a törökök. Bárhol is járunk, mindenhol jellegzetes díszítésű házakkal, színes falakkal és a hagyományőrző falvak irigylésre méltó harmóniájával találkozunk.  A sziget egyik legmagasabb pontján egy ókori akropolisz romja magasodik, amely az egyik legnépszerűbb, fotografálásra alkalmas hely a narancssárga naplementében.

A turisták inkább Karpathos déli, lankásabb részére járnak szívesebben, és leginkább a szűk utcákkal tarkított Pigadia fővárosa körül szállnak meg. Itt található Kárpathosz legnagyobb kikötője, ahol a színes bazársor mellett hangulatos kávézók, bárok és tavernák sorakoznak.

Karpathos turisztikailag mégiscsak kiaknázatlan szigetnek számít, kevés utazási iroda veszi fel kínálatába. Budapestről érdemes repülővel menni, az IBUSZ például közvetlen charterjáratot üzemeltet a szigetre.

Egy biztos, aki Görögországba eljut, ellenállhatatlan vágyat érez majd, hogy újra lássa és átérezze sajátos varázslatos világát. Az IBUSZ-szal most repülővel és autóbusszal is eljuthat számos görög tengerparti üdülőhelyre:

Kréta, Rodosz, Korfu mellett Karpathos, Zakintos, Kefalónia szigetekre, míg autóbusszal Korfu, Zakinthos, Kefalónia szigetek, az Olymposzi Riviéra Chalkidiki (Sarti valamint Paralia üdülőhelyek) apartmanjai és szállodái várják az üdülni vágyókat. (X)

Info:

http://ibusz.hu/kulfoldi-utazasok/gorogorszag/karpathosz

www.ibusz.hu/buszosutak