Kártalanítás járattörlés esetén

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 22. 16:55

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége készített egy összefoglalót arról, járattörlés esetén kitől kérhetnek kártérítést az utasok.

Az elmúlt időszakban számtalan esetben előfordult, hogy a légitársaságok törölték valamelyik járatukat. Gondot okoz azonban az utasok számára, hogy ki fizeti meg a kárukat, azaz a repülőjegy árát, az esetlegesen befizetett szervezett utazás díját, vagy egyénileg foglalt szállás költségét, valamint ezeken túl jár-e kártalanítás a számukra – áll a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) közleményében.

Több jogszabály foglalkozik ezek szabályozásával, több bírósági ítélet is született már a kérdés kapcsán, ezért a FEOSZ készített egy összefoglalót, ami az utazási irodák munkatársai számára is hasznos útmutató lehet.

Az elmúlt időszakban nagyon sok járattörlés volt

Fotó: pexels.com

A repülőjegy árának visszatérítése

Amennyiben közvetlenül a légitársaságnak fizetett az utas, akkor közvetlenül tőle igényelheti vissza. Amennyiben utazási irodánál szervezett út kapcsán fizette ki egyben a teljes utazás díjával együtt, akkor viszont az utazási irodától kérheti vissza, feltéve, hogy az utazási iroda nem ajánl fel alternatív utazási lehetőséget a számára.

Kártalanítás

Minden esetben a légitársaságot terheli. Amennyiben uniós országból történt volna a személyszállítás bármely légifuvarozóval, vagy uniós országba történt volna a személyszállítás közösségi légifuvarozóval, akkor a 261/2004/EK rendelet szabályait kell alkalmazni.

A törölt repülőút hosszától függően 250-400-600 euró összegű kártalanítás jár az utasoknak.

Amennyiben az uniós rendeletet nem lehet alkalmazni, akkor a Montreáli vagy a Varsói Egyezmény szabályai értelmében terheli felelősség a légitársaságot. Ezek a jogszabályok csak a kártalanítás maximumát határozzák meg, nem írnak elő konkrét összeget. A Montreáli egyezmény szerint a fuvarozó felelőssége minden egyes utassal szemben 4150 SDR összegre korlátozott. (Jelenleg kb. 1.600.000 forint). A Varsói egyezmény szerint a fuvarozó felelőssége minden egyes utassal szemben kétszázötvenezer frank összegre korlátozott.

A frankban kifejezett összegek 65,5 milligramm súlyú és 900 ezredrész finomságú arany pénzegységre vonatkoznak. Ezeket az összegeket a nemzeti pénznemekre, kerek számban lehet átszámítani. Bírósági eljárás esetében az említett összegeket nem arany nemzeti pénznemre az illető pénznemnek az ítélethozatal napján jegyzett arany egyenértéke alapján kell átszámítani.

Szervezett utazás vagy szállás díja

A szervezett utazás kapcsán az utazási iroda kártérítési felelőssége fennáll a szerződésszegés folytán okozott károkért. A vonatkozó jogszabályok szerint utazási csomagok esetén az utazó – azaz a fogyasztó – kártérítésre jogosult az utazásszervezőtől minden olyan kárért, amely az utazót a szolgáltatások nem szerződésszerű teljesítése miatt éri, és a kártérítést indokolatlan késedelem nélkül meg kell fizetni.

A fogyasztó egyedül akkor nem jogosult a kártérítésre, ha az utazásszervező bizonyítja, hogy a szerződésszegés:

- az utazónak róható fel,

- olyan harmadik személy magatartására vezethető vissza, aki az utazási csomagra vonatkozó szerződésben foglalt utazási szolgáltatás teljesítésével nincsen kapcsolatban, és a szerződésszegést az utazásszervező észszerű elvárhatóság mellett sem láthatta előre, vagy az elháríthatatlan volt, vagy-elháríthatatlan és rendkívüli körülmények miatt következett be.

A nemzetközi egyezmények esetlegesen korlátozhatják az utazási iroda kártérítési felelősségét. Az utazási iroda részéről azonban ebben az esetben is csak a befizetett részvételi díj összegének háromszorosára korlátozható legfeljebb a maximális kártérítés mértéke, és semmis az ezt meghaladó kikötés.

A szállás díja vagy egyéb költség kapcsán a légifuvarozó felelőssége állapítható meg a fent már idézett nemzetközi egyezmények, illetve uniós rendelet alapján - zárul a FEOSZ közleménye.

Friss tapasztalatok

Nem lehet véletlen, hogy most adta ki összefoglalóját a FEOSZ, hiszen a nyár elején arról lehetett olvasni, hogy vizsgálat indult két hazai utazásszervező ellen, miután charterjárataik késése miatt utasaik csak hosszas reptéri várakozás után térhettek haza. Az utazási irodások nem sokkal később megnyugodhattak, a vizsgálat ugyanis bebizonyította, hogy a két Tunézia-specialista tour operator nem követett el jogsértő magatartást az utasok tájékoztatásával kapcsolatban, így a hatóság az ügyet lezárta.

Kapcsolódó cikkek