Kártérítés a légitársaságoktól? – Rádióinterjú

Forrás: turizmus.com

 2017. július 04. 13:31

Az igényelhető kártérítés mértékéről, a vis major helyzetről és a probléma esetén való eljárásról beszélt Bolyó Anikó, a Flight Refound Kft. ügyvezetője a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

A repülésben is főszezonnak számít a nyár, ugyanakkor egyre erősödik a többi évszak is. Kártérítési szempontból figyelni kell, hogy télen sokkal több esetben áll fenn a vis major helyzet.

Vis major esetén az utas nem jogosult kártérítésre., mely akkor áll fenn, amikor a késés vagy a komplikáció okozója például az időjárás, sztrájk, terror, természeti jelenség vagy akár egy madárrajjal való ütközés.

Kártérítés szervezési okok miatt jár, illetve – bár sok légitársaság vis majornak próbálja beállítani – műszaki hibák esetén. A légitársaság ugyanis köteles folyamatosan karbantartani a repülőgépeket!

Késés okán az átszálláskor lekésett gépnél nagyon fontos, hogy csak akkor jár kártérítés, amennyiben a két járatra egy foglalásban vettek jegyet. Amennyiben például fapados légitársaságnál külön-külön vásárolják meg a jegyeket, úgy az nem számít összekötött járatnak – hangsúlyozta Bolyó Anikó.

A kusza, rendezetlen kártérítési igények és –perek rendezésére hozott létre egységes európai törvényt az Unió. Ebben az utazási távolság adja a kártérítés mértékét:

  • 0-1500 km: 250 EUR
  • 1500-3500 km: 400 EUR
  • 3500 km felett: 600 EUR

 

További részletek és Bolyó Anikó javaslatai az interjúban hallhatók.

 

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).