Kassa és régiója várja a művészetkedvelőket és a kalandvágyókat

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2024. április 05. 11:05

Szlovákia második legnagyobb városa és régiója 2024-ben minden bizonnyal túlszárnyalja a 2019. évi, eddigi rekordokat - derült ki a Szlovák Turisztikai Képviselet előadásán április 4-én, a képviselet budapesti épületében.

Szlovákia második legnagyobb városa talán a legnépszerűbb úti cél északi szomszédunknál a magyar turisták körében, ha másért nem, hát a számos magyar vonatkozású, történelmi emlék okán. Ki ne ismerné például a Szent Erzsébet-székesegyházat, ahol rendszeresen tartanak magyar nyelvű istentiszteletet, és amelynek altemplomában látható II. Rákóczi Ferenc márvány koporsója is?

A kassai Szent Erzsébet-székesegyház

Fotó: visitkosice.org

De hasonlóan felejthetetlen élmény a Rodostó ház is, amely pontos mása annak az épületnek, amelyben száműzetése idején élt II. Rákóczi Ferenc. A Kassáról érkezett turisztikai szakemberek ezek mellett azonban igyekeztek felhívni a figyelmet a kevésbé ismert látványosságokra is.

Elsőként Soňa Jelinková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője köszöntötte a szép számban megjelent újságírókat, idegenvezetőket és utazási irodai munkatársakat, majd átadta a szót a Kassa Turisztikai Régió (Kosice Región Turizmus) képviselőinek.

Balról jobbra Ivana Kavulič, Veronika Mohňanská, Török Attila és Soňa Jelinková

Fotó: Turizmus.com

Veronika Mohňanská projektmenedzser és Török Attila marketingmenedzser prezentációjából megtudhattuk, hogy a régióban a 4-5. helyen állnak a Magyarországról érkező vendégek, ami nem kis teljesítmény, tekintve, hogy az első három helyen lényegesen nagyobb lélekszámú országok turistáit jegyzik.

Az attrakciók közül kiemelték az 1970-ben épült, Imrikfalva (Dedinky) – Geravi libegőt, amely átfogó felújítás után 2024 májusától közlekedik újra. Az együléses, retró libegőt azok használhatják majd, akik 125 centiméternél magasabbak (és nincs tériszonyuk).

Retró libegő csak kalandvágyóknak

Fotó: kosiceregion.travel

A hallgatóság figyelmébe ajánlották ezen kívül a Kluknón (Kluknava) álló Green Point kilátót, a Nagymihályban (Michalovce) található veteránautó múzeumot, valamint a Bodrog folyón működtetett sporteszköz-kölcsönzőt, amely az aktív turizmust és a vízi járműveket kedvelőknek nyújt felejthetetlen élményt.

Kajaktúra a vízi sportok kedvelőinek

Fotó: kosiceregion.travel

Különlegességként mutatták be a kisgyermekes családoknak, illetve iskolai kirándulások résztvevőinek létrehozott Haravara pecsétgyűjtő programot, amelynek keretében harminc, elrejtett pecsétet kell megtalálni a régió területén.

Haravara kalandok gyermekeknek, iskolásoknak

Fotó: kosiceregion.travel

Ivana Kavulič, a Visit Košice kommunikációs vezetője a magyar vonatkozású, s írásunk elején már említett látnivalók mellett felhívta a figyelmet a város talán kevésbé ismert attrakcióira. Utóbbiak közül kiemelte a Kelet-szlovákiai Galériát, az ország legrégebbi regionális galériáját. Az intézmény gyűjteménye ma már több mint 7000 művet számlál.

A Kelet-szlovákiai Galéria egyik terme

Fotó: visitkosice.org

A szakember kiemelte még a Kelet-szlovákiai Múzeumot, amely több mint 150 éve a város történelmének, regionális kultúrájának, kézművességének és természeti kiállításainak központja. A múzeum erre a célra épített épületében egy titokzatos páncélteremben található a Kassai Aranykincs néven ismert, 2920 érméből, három aranyéremből és egy reneszánsz láncból álló gyűjtemény. Ez évente több ezer látogatót vonz a múzeumba.

Magyar szemmel nézve igazi különlegesség a Márai Sándor-emlékkiállítás is, amelyet az író egykori lakásában alakítottak ki. Itt a látogatók megtekinthetik Márai Sándor néhány kéziratát, fotóit és egyéb, személyes tárgyait.

A Márai Sándor emlékkiállítás közelében található szobor a turisták egyik legkedveltebb szelfipontja

Fotó: visitkosice.org

Kassán több, szépen felújított zsinagóga is látható, melyek azonban egy kivételével ma már nem szolgálnak vallási célt – van, amelyikben laboratórium, egy másikban koncertterem működik –, hiszen a II. világháború után alig néhány száz zsidó polgára maradt csak a városnak.

Kassa szépen felújított, de használaton kívüli ortodox zsinagógája

Fotó: visitkosice.org

Kassa egyik viszonylag új látványossága, a zenélő szökőkút felújítás után hamarosan ismét szórakoztatja majd a belvárosban sétáló turistákat, akik újdonságként a szomszédos Nemzeti Színház előadásaiból is láthatnak majd részleteket a vízfüggöny mögötti vászonra vetítve.

A város repülőtere mellett feltétlenül érdemes felkeresni a Repülőmúzeumot is, ahol a látogatók többek között egy kormányzati különgépet és annak pilótafülkéjét, katonai repülőgépeket, helikoptereket, egy rajtaütéses vadászgépet és egy vadászbombázót vehetnek közelről szemügyre.