Kassai kalandozások – 18 világörökség 100 percen belül

Forrás: turizmus.com

 2019. október 03. 12:43

Kelet-Szlovákia fővárosa ezer szállal kötődik Magyarországhoz. Kassa és régiója sokszínű turisztikai kínálatáról, valamint fejlesztéseiről hallhattunk részletes beszámolót a Szlovák Intézetben.

Kassa az UNWTO által meghatározott 39 turisztikai adottság közül 38-at teljesít: egy hiányzik csak, a tenger – e szavakkal nyitotta meg Sona Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője a rendezvényt. Már akinek hiányzik, mert ettől eltekintve is változatos programokra számíthat az idelátogató. Ma már Kassára úgy utazunk Budapestről, mint Nyíregyházára: a két város mindössze háromórányi vonatútra fekszik egymástól.

Évről évre nő a magyar vendégek száma a térségben, de a többség ma is leginkább csak Kassáig jut el. Sorrendben a legtöbb magyar vendégéjszakát 2018-ban Kassa és környéke (12 269 éj), a Szepesség (9244), a Gömör (3227) és a Zemplén vidéke (1845) realizálta a kassai régióban.

A regionális TDM-szervezet szeretné ráirányítani a figyelmet a Kassán kívüli történelmi látnivalókra, természeti kincsekre is. A turisztikai lehetőségeket Török Attila, a Kassa Régió Turizmus marketingmenedzsere és Marika Duffeková, a kassai turisztikai iroda PR-menedzsere mutatta be Budapesten.

 

Egynapos kirándulási csomagok

A turisztikai szervezet egyik újdonsága, hogy kidolgoztak négy, egynapos ismeretterjesztő kirándulást, amelyekre felfűzték a legérdekesebb helyszíneket. A desztináció különösen bővelkedik barlangokban, amelyek olyan közel vannak egymáshoz, hogy egy nap alatt akár kettőt-hármat is megnézhet a látogató.

A dobsinai jégbarlang egyike a Kassa környékén elérhető 18 világörökségi helyszínnek

Fotó: kosiceregion.com

Egynapos kirándulással összeköthető a Szlovák Karszt Nemzeti Park a Szádelői-völggyel és a krasznahorkai barlanggal; a mártonfalvi aragonitbarlang – a világ három aragonitbarlangjának egyike – és a betléri kastély vagy a dobsinai jégbarlanggal, vagy Andrássy Dénes gróf és felesége, Franciska mauzóleumával. Nagyjaink nyomában címet kapta az a programcsokor, amely összekapcsolja a régióval összefonódó történelmi személyiségeket és híres embereket – II. Rákóczi Ferenc korát Európa egyik legolvasottabb 20. századi írójával, Márai Sándorral, valamint Galgóczy Tibor népművész világával.

Az ötödik, kétnapos csomag a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területére invitálja az adrenalin szerelmeseit, szurdoktúrával, via ferrattával és más kihívásokkal.

 

Hétvégi turistavonatok

A régió megismerését segítik a különleges turisztikai vonatok, amelyek a hétvégékre koncentrálva közlekednek. A 2018-ban kísérleti programként elindított különvonatok olyan népszerűek lettek, hogy idén még több közlekedett belőlük. A Gömör Expressz olyan pályán járt május-júniusban, ahol egyébként nem közlekedik vonat, a Jeges Expressz Kassát és a dobsinai jégbarlangot kötötte össze július-augusztusban, szeptemberben a szlovákiai Tokaj területére kerékpáros vonattal lehetett eljutni, míg október első hétvégéjén, a kassai Nemzetközi Békemaratonra érkezők számára indítanak turisztikai különvonatokat a régióba.

Szepesváralja szintén világörökség

Fotó: kosiceregion.com

Közeledik a tél és Kassa környékén síelni is kiválóan lehet, a síközpontok és a sífutó pályák sokszor előnyösebb feltételekkel várják a vendégeket, mint a Magas-Tátrában – hallhattuk.

A desztinációban jelenleg három jelentős turisztikai beruházás zajlik, ezek közé tartozik a libegő felújítása a Geravy-fennsíkon, 200 ezer eurós megyei támogatással, amivel a Szlovák Paradicsom déli részét szeretnék vonzóbbá tenni. Hasonló nagyságú összeget fordítanak egy szép vízparti sétány kialakítására a Széles-tó körül, Vadászfalván pedig 75 ezer eurós beruházásban már elkészült az új sétány és kilátó a kőbánya-tónál .

 

Kassa és Márai

Nagy ritkaság, hogy egy területen olyan koncentráltan sorakozzanak az UNESCO védettségét élvező világörökség-helyszínek, mint Kelet-Szlovákiában. Kassáról 100 km-en, vagyis 100 percen belül kereken 18 világörökség érhető el, köztük számos barlang, Lőcse, Bártfa és Késmárk városa, fatemplomok vagy a Vihorláti-őserdő – mindezekről magyar nyelvű prospektust is kínál Kassa turisztikai információs irodája a Fő utcán. Amely alaposan felkészült a turisták fogadására: úti könyvekkel – hat nyelven –, programtippekkel, különböző hosszúságú városi sétákkal és ajándéktárgyakkal várják az érdeklődőket.

Csoportkép a kassai vendégekkel és Kerekes Vica színésznővel (jobbról a második), aki Márai Sándor egyik művéből tartott felolvasást a rendezvényen

Fotó: turizmus.com

A városban egymást érik a fesztiválok, már hónapok óta készülnek az e hétvégi Fehér Éjszakára és a Nemzetközi Békemaratonra. Különösen a fiatalok körében népszerű az alternatív programok és a kézműves sörfőzdék meglátogatása. Hamarosan ünnepi díszbe öltözik a város, nyit majd a karácsonyi vásár, ami ismét jó apropó a városlátogatásra.

Nekünk, magyaroknak kihagyhatatlan Kassa új látnivalója, az ez év elején megnyílt Márai Sándor Emlékkiállítás, abban a házban, ahol a világpolgár író fiatal korában a családjával lakott.

A hajdani lakásban, szobáról szobára fotók, dokumentumok, néhány eredeti bútor és személyes tárgy, Márai-művek és eredeti hangfelvételek kalauzolják végig a látogatót az író életszakaszain, Kassától Olaszországon át az Egyesült Államokig, és tárják fel kötődését a szívének oly kedves szülővárosához. Egyik művéből Kerekes Vica, a legnépszerűbb szlovákiai magyar színésznő nagy sikerű felolvasást tartott a szakmai bemutató után.

Kassáról ITT, a régióról bővebben ITT talál turisztikai információkat.

Kapcsolódó cikkek

Arany hétvége Kassán

2019. október 02.