Kecskeméten folytatódik a zöld buszok tesztelése

Forrás: MTI

 2021. április 22. 12:22

Kecskeméten csütörtöktől május 20-ig nyílik lehetőség kipróbálni a Zöld busz program mintaprojektjének elektromos autóbuszát.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező mintaprojekt keretében több vidéki nagyvárosban zajlott, illetve zajlik elektromos buszok tesztelése – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

„Célunk, hogy a lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket, ennek egyik lépése a Kecskeméten most egy hónapig szolgálatot teljesítő Mercedes-Benz eCitaro autóbusz forgalomba állása” – tette hozzá.

A Zöld busz programban tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja a kormány buszpark cseréjét

Fotó: zoldbusz.hu

Emlékeztetett, hogy hamarosan lezárul a Zöld busz program első pályázati felhívása, melynek keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást elektromos autóbuszok, valamint önjáró trolibuszok beszerzéséhez. A Zöld Busz Projektiroda a járművek vásárlásához 80 százalékos támogatást nyújt, az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez pedig 60 százalékos intenzitással biztosít forrásokat.

A kormány a Zöld busz programban tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja a buszpark cseréjét a helyi közösségi közlekedésben, így a 25 ezer fő feletti lélekszámú településeken környezetbarát, elektromos járművek szállíthatják az utasokat.

Kapcsolódó cikkek