Kedden átadják a Horvátországot Horvátországgal összekötő Pelješac hidat

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. július 26. 11:52

Zágrábban az évszázad eseményének titulálják a július 26-i átadást, amelyet követően úgy lehet átjutni a szárazföldről a Pelješac-félszigetre, hogy már nem szükséges átautózni Bosznia-Hercegovina rövid tengerparti szakaszán és megállni két határállomáson.

Az előzetes program szerint a hídon hivatalosan áthaladó első gépkocsi egy horvát Rimac Nevera elektromos autó lesz. Azonban ez sem csak úgy egyszerűen átgördül, hanem tűzijáték kíséretében találkozik majd középen a másik oldalról induló, háromszoros Európa-bajnok autóversenyző, Niko Pulić vezette járművel. Ezt követően 40 motoros rendőr gurul majd át a hídon.

Az eseményre mindenkit meghívtak, akinek köze volt a létesítmény megvalósulásában, a politikusoktól kezdve a kivitelezőkig, Li Ko-csiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke pedig videóüzenetben szól majd a jelenlévőkhöz.

Az egész napos ünnepséget zenei, kulturális, művészeti programok színesítik. Eredetileg úgy tervezték, hogy a gyalogosok a nap során teljes hosszában birtokba vehetik a 2,4 kilométer hosszú hidat, ám a pirotechnikai előkészületek miatt csak nagyjából a felén lehet majd tartózkodni.

A hídnak köszönhetően úgy lehet átjutni a szárazföldről a Pelješac-félszigetre, hogy már nem szükséges átautózni Bosznia-Hercegovina rövid tengerparti szakaszán

Fotó: Facebook / Vlada Republike Hrvatske

Kedden délelőtt Brijesta felől körülbelül 250 futó szaladt fel a hídra egy öt kilométeres verseny keretében, de a Total Croatia News híre szerint félúton, az említett biztonsági okok miatt visszafordultak. Emellett nem csak a futók vették birtokba a hidat, hanem gyalogosok is sétálnak rajta.A beruházás a kezdeti 250 millió euróról végül 550 millió euróra emelkedett, ebből 330 milliót az Európai Bizottság fizetett. A híd kivitelezése mellett az összeg tartalmaz még egy körülbelül 20 kilométer hosszú bekötőutat is, ám a mai átadásig ebből csak 10 km készült el, a további szakasz várhatóan év végéig készül el, írja a Croatia Week.

Egyébként a horvát hatóságok már jelezték, hogy az építkezés idején használt „Pelješac bridge” táblákat „Pelješki most"-ra cserélik majd.

A híd története immáron negyed évszázados. Megépítését először nyilvánosan Dubrovnik-Neretva megye prefektusa, Ivan Šprlje, a Szociáldemokrata Párt Horvátország képviseletében javasolta még 1996-ban, de a tervezés csak 2005-ben indult meg. A kivitelezési közbeszerzés nyertese a Viadukt/Hidroelektra horvát konzorcium lett.

A lassú építkezés és egyéb finanszírozási problémák miatt 2012-ben felbontották velük a szerződést, az új kiírást pedig a China Road and Bridge Corporation, a CCCC Highway Consultants, a CCCC Second Highway Engineering és a CCCC Second Harbour Engineering közös ajánlata nyerte meg, ők pedig a vállalt határidőre teljesítették a feladatot.

Bosznia-Hercegovina hosszas tárgyalások eredményeként már 2017 januárjában jóváhagyta az építési projektet. Bár a hidat a horvát vizek felett vezetik, Bosznia-Hercegovina aggodalmát fejezte ki a szerkezet dimenziói miatt. A túl kicsi híd befolyásolhatja az egyetlen bosznia-hercegovinai hozzáférést a Földközi-tengerhez a Neum kikötőjéből. Zágráb engedett a kéréseknek és a híd tervezett magasságát 35 méterről 55 méterre emelték, valamint a tartópillérek egymás közti távolságát 200 méter szélességűre növelték, hogy bármilyen hajó akadálytalanul közlekedhessen alatta – ez a lépés jelentősen megdrágította a projektet.Jó hír a térségbe induló magyaroknak, hogy a hrturizam.hr információi szerint idén még nem kell hídpénzt fizetniük az autósoknak, de várhatóan a 2023-as nyári szezon előtt már bevezetik.