Kedvelt célpont a százévesek faluja a kínai turisták körében

 2014. július 03. 15:40

Töretlen az érdeklődés az idős lakosairól híres Pama település iránt Kínában, ahol minden évben hatalmas összegeket hagynak a hosszú élet titkát kereső turisták.

Pama 250 ezer lakosa közül a 2012-es statisztikák szerint 73 fő volt százéves vagy annál is idősebb, a legalább 90 évesek száma a 250-et is meghaladta. A százon fölüli lakosság aránya a Vietnammal határos dél-kínai Kuanghszi tartományban lévő faluban a nemzetközi átlag csaknem másfélszerese, ezért a település nemcsak Kína-szerte híres, de a külföld érdeklődését is felkeltette.

A faluba az ország minden részéről turisták százezrei érkeznek évente, tavaly a számuk már a másfélmilliót is meghaladta. A város egyik turisztikai hivatalnoka szerint mind többen érkeznek azzal a céllal, hogy az egészséges életmódot másolják, az idősekről példát vegyenek, és a hosszú élet titkáról faggassák az ott élő öregeket, nem egy esetben pedig áldásukat kérik, hogy ők is hasonlóan sokáig élhessenek.

Sokan hosszabb időre maradnak, hogy "feltöltekezzenek", de manapság már egészségtrénerek által vezetett utakat is szerveznek a Pamába. A turistákat a környező településeken felhúzott szállodák és vendéglátóegységek szolgálják ki, melyek száma az igénynek megfelelően szaporodik. A faluba az interneten vagy a nagyobb utazási irodákban is lehet utat foglalni, ennek átlagos ára Sanghajból kiindulva mintegy 13 ezer jüan (470 ezer forint).

A turisták hatalmas bevételt hoznak az egyébként szegénynek számító vidéken, tavaly például a nem hivatalos adatok szerint több mint egymilliárd jüan (36 milliárd forint) származott az iparágból. A helyi kormányzat tervei között a turizmus továbbfejlesztése szerepel: az évtized közepére évi ötmillió látogató fogadását tennék lehetővé.