Kelendőek a Thomas Cook-leány Condor helyei

Forrás: turizmus.com

 2019. október 05. 14:33

Anyacége, a Thomas Cook szeptember 23-án bejelentett csődje ellenére a Condor légitársaság jól boldogult az elmúlt másfél hétben.

Legalábbis Paul Schwaiger, a német chartercég értékesítési igazgatója ezt nyilatkozta pénteken a német dpa hírügynökségnek. Szerinte kedvező jelei vannak annak, hogy pótolni tudják a csőd okozta kiesést. Bár a Thomas Cook volt a legnagyobb ügyfelük, de csak a helyek kevesebb mint 20 százalékát foglalta le, és mivel más utazásszervezők az elmúlt időszakban pótlólagos helyeket foglaltak a gépeken, egy járatot sem kellett törölni.

A német légitársaság jelenleg egy 380 millió eurós áthidaló kölcsön reményével tartja magát a levegőben, amelyet a német szövetségi kormány és Hessen tartomány garanciájával kaphat meg, ha abba az Európai Unió is beleegyezik. A kölcsön annak lehetőségét teremtené meg, hogy a cég új befektető után nézzen.

A Thomas Cook helyett más utazásszervezők töltik a gépeket

Fotó: Condor

A vállalat időközben rendkívül alacsony árú repülőjegyeket dobott a piacra, ennek azonban egy szóvivő szerint nincs köze a Thomas Cook csődjéhez, mivel az akciót már júliusban betervezték, és csak a rendelkezésre álló rövid idő miatt nem tudták leállítani.

Schwaiger szerint a közelgő téli és a rá következő nyári szezonra megnövelt igényt jelentettek be az utazásszervezők. Állítólag a Thomas Cooknál sincsenek kintlévőségeik, mert a járatokat a konszern – a szállodai szobákkal ellentétben – rendszerint még a teljesítés előtt kifizette. Jövő nyáron az eredeti terveik szerint üzemelnének, 58 géppel. Az értékesítési igazgató szerint az ügyfelek részéről nem tapasztalták, hogy kételkednének a légitársaság fennmaradásában.