Kemény hegyi szakaszok az idei Tour de Hongrie-n

Forrás: turizmus.com

 2019. március 12. 14:51

Idén 40. alkalommal rendezik meg a legnagyobb magyar kerékpárversenyt, amely június 11-én Siófokon rajtol, majd hat nappal később Székesfehérváron lesz a befutója.

Az útvonal-bemutató gálán Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos emlékeztetett, hogy 2014-ben korszakváltás történt a hazai kerékpározásban, a korábbi három kerékpáros szövetség helyett azóta egyetlen szervezet képviseli a terület érdekeit. 2015-ben indult újra a története folyamán több kihagyást - például 1965 és 1993 között – megélt, első alkalommal 1925-ben megrendezett Tour de Hongrie, miután több hazai település polgármesterét meggyőzték az esemény fontosságáról.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója videóüzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy az esemény közvetítését az Eurosport csatornán több millióan követik figyelemmel külföldön, így az az országimázs-építésének is hasznos eszköze.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint tavaly szintet lépett az esemény, és immár a legjelentősebb európai kerékpáros országúti versenyek között tartják számon.

Az útvonalat bemutató animáció az alábbi videón tekinthető meg.

Később elhangzott, hogy az idei versenyre számos országból érkeztek nevezések, a 140 versenyzői hely mindegyike betelt már.

Ezután a Tour de Hongrie társadalmi szerepvállalásáról esett szó. A Magyar Kerékpáros Körversenyt szervező Vuelta Sportiroda a nemzetközi sporteseményt kísérő, kiemelkedő média jelenlétet felhasználva a közlekedésbiztonsági képzés és oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Eisenkrammer Károly, a verseny szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy közvetlenül a Tour de Hongrie során is találkozhattak a nézők közlekedésbiztonsági kampányukkal: tavaly a Tour de France felhívásához csatlakozva hirdették a másfél méteres oldaltávolság megtartásának fontosságát, a kampány logója az összetett győztesnek járó sárga mezen is szerepelt. Ebben az évben a kék szívecskét viszik körbe Magyarországon, a Tour de Hongrie során különféle rendezvényekkel, aktivitásokkal fogjuk felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára.

 

A gála régi nagy bajnokok köszöntésével folytatódott: az első, 1925-ben megrendezett Tour de Hongrie-győztes Jerzsabek Károly fia, Jerzsabek Tibor vehetett át egy sárga mezt Princzinger Pétertől, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökétől és Eisenkrammer Károlytól. A legidősebb, még élő Tour de Hongrie-győztes, a 85 esztendős Stámusz Ferenc videóüzenetben köszöntötte a gálán résztvevőket. A helyszínen köszöntötték az 1964-es Tour de Hongrie ezüstérmesét, Juhász Bélát, akit Cérna becenéven ismert a kerékpáros világ, s aki 1963-ban sportszerűségi díjat kapott a Magyar Körverseny után.

Ezt követően a nézők megismerhették a 2019-es Tour de Hongrie útvonalát. Eisenkrammer Károly elmondta, több szempontot is figyelembe vettek az útvonal kialakításánál. Tekintettel arra, hogy 2018-ban a nehezebb, hosszabb emelkedőkkel tarkított szakaszokon a magyar versenyzők is ígéretesen szerepeltek, igyekeztek az idén több emelkedőt az útvonalba iktatni.

A 2019-es Tour de Hongrie útvonala

Fotó: Tour de Hongrie

Eisenkrammer Károly hozzátette: 2019-ben több helyszínen is futamokat indítanak majd az amatőr kerékpárosok számára, így a nagyközönség is átélheti majd, mi vár a profi kerékpárosokra. A főszervező szólt a televíziós közvetítésekről is: Magyarországon ebben az évben is élő közvetítéssel jelentkezik majd minden nap az M4Sport.

Az Eurosporton is jelen lesz a Tour de Hongrie: keddtől vasárnapig minden nap 48 perces esti összefoglalót láthatnak a nézők. Az utolsó két szakaszon másfél órás élő közvetítésre is sor kerül a nemzetközi sportcsatornán.

Eisenkrammer Károly megjegyezte: a sportcsatornával hároméves együttműködési megállapodás született, ahogyan a Tour de France főszervezője, az Amaury Sport Organisation is komoly segítséget nyújt a verseny nemzetközi médiamegjelenésének növeléséhez.

Merre járt a magyar Tour?

A verseny több mint kilenc évtizedes történetében összesen 229 szakaszra került sor. A leghosszabb Tour az 1962-es volt a maga 1393 kilométerével, amíg a legtöbb szakaszt (10) 1994-ben írták ki. A legtöbbször, 76 alkalommal Budapest volt rajt vagy cél helyszíne, a fővárost Miskolc (31), Debrecen (24) és Szombathely (23) követi.